top of page

Consells d'alimentació per viatjar amb nadons III (>12 mesos)


consells alimentació viatjar nadons consejos alimentación viajar bebes 01

Les vacances ja s’acosten i provablement els que tingueu nadons més grans de 12 mesos ja heu viatjat amb els nadons més petits, de 6 a 12 mesos, o fins i tot amb més petits de 6 mesos. Així que a partir d’ara ja us podeu relaxar ja que entre que ja teniu pràctica i que cada cop el que menja el vostre nadó es va assemblant més al que mengeu vosaltres, la seva alimentació durant un viatge va sent més fàcil.

A partir de l’any de vida el vostre nadó ja pràcticament menja de tot. Si heu fet BLW, ja el podeu portar per tot arreu i donar-li els aliments més adequats per ell del menjar que us demaneu vosaltres. Haureu d’anar en compte en demanar els plats que siguin saludables i variats, no abusar de picants, salats i fregits.

Esmorzar

El vostre nadó pot esmorzar el que esmorzeu vosaltres. Amb un any és normal que al matí us demanin llet, ja sigui llet materna, biberó, etc. Podeu completar l’esmorzar amb fruita, pa, formatge. Si us allotgeu en un hotel, en el bufet d’esmorzar sol haver-hi de tot, si no, una compra de fruita al lloc de destí de vacances és sempre indispensable.

Però amb “pot menjar de tot i el mateix que vosaltres” no em refereixo a galetes, nocilla, croissants, ensaïmades, ullereres de xocolata... Tot això és porqueria nutricionalment, només aporta que sucres lliures en excés i greix saturat, per tant no és saludable, ni per vosaltres ni molt menys per un nadó d’un any. Enlloc de tot això, opteu per pa, fruita, iogurt, formatge... que podeu trobar en un bufet d’hotel amb tota seguretat. També caldria fer un apunt respecte el Colacao i el Nesquik, dos productes totalment instaurats en els esmorzars dels nens però que són del tot prescindibles, cal assumir que són pràcticament sucre i greix saturat i una micarrona de cacao per donar aroma i color marró. Ni per un nadó d’un any ni per nens més grans són des del punt de vista nutricional recomanables, al contrari.

Dinar

Per dinar, a partir de l’any els nadons poden menjar el mateix que vosaltres, sempre i quan sigui saludable!

El consell número 1 que us donaré és: “eviteu el Menú Infantil de la carta”. No cal ni que us molesteu a llegir-lo, no té res de saludable ni equilibrat i serà una pèrdua de temps i diners.

Un exemple: pasta amb salsa de tomàquet, croquetes amb patates fregides i gelat industrial de postres. Res, un desastre!

Si és una pizzeria i voleu pasta, podeu demanar un plat de pasta per vosaltres i n’hi doneu una part, i una amanida i li poseu el que més li agradi de verdures fresques. Si esteu en un restaurant al costat del mar, res millor que peix fresc a la planxa amb verduretes, o una mica d’arròs i amanida. Depenent de si el vostre nadó menja molt o no i de la mida de les racions del restaurant podeu demanar-li un plat per ell o bé donar-li part dels vostres.

Heu de tenir en compte que hi hagi sempre una ració de verdura i fruita. Normalment el més difícil de trobar en restaurants sol ser la verdura. Quasi sempre hi ha amanida, però els acompanyaments de verdura solen ser molt minsos. En aquesta etapa és útil portar un petit tupper amb verdureta al vapor o llegums per si de cas. Així li podeu donar una part del vostre dinar i ja teniu la verdura preparada.

I ja que estem, aquest estiu prometo que faré un recull de menús infantils que vagi trobant en restaurants i us prepararé un post per comentar-los! També us animo a buscar un menú infantil en un restaurant que tingui verdura i fruita!

Berenar

Hi ha un moment de la vida dels nadons que sol ser a partir de l’any en que inexplicablement la fruita desapareix dels berenars sense deixar rastre. Es pot veure en la gent als parcs, en els menús de guarderia, on quan són més petits s’acostumava a donar fruita, en créixer la fruita desapareix i es substitueix per entrepans de pernil, galetes, iogurt amb muesli, pa amb formatge... Es diu que la fruita ja la mengen per postres per dinar. Una cosa no treu l’altra. Una mica de pa amb formatge o un entrepanet de pernil no és pas desaconsellat per berenar, però potser convindria no fer-ne tanta quantitat i substituir-ne una part per fruita fresca. A l’estiu i anant de vacances ve molt de gust portar meló o síndria tallada, ja que no s’oxiden i en tuppers aguanta molt bé (sempre i quan no es sotmeti a altes temperatures i es deixi dins el cotxe al sol!). Un plàtan és sempre una opció còmoda per portar a sobre.

I si anant de vacances passem per un poble amb un producte típic, un berenar sempre és una bona ocasió per provar aquella pasta o pastisset típic del poble, sense abusar i fer-ho cada dia, clar.

També ocasionalment podeu aprofitar per provar gelats, amb la calor els agraden molt! Però vigileu que siguin artesans, eviteu els gelats industrials que van carregats de sucres i greixos i no són gents saludables.

Snacks

Porteu sempre snacks saludables a sobre, palitos si són integrals millor, fruita, snacks de verdura.

Hidratació

A l’estiu i anant de viatge és molt important la hidratació. La millor beguda és l’aigua, oferiu sempre aigua als vostres nadons per treure la set, i de tant en tant podeu fer també sucs de fruita natural, tot i que és millor hidratar-se amb aigua i prendre la fruita sencera per separat.

Com a apunt final només dir-vos que si durant el viatge el vostre nadó no menja algun grup d’aliments, o no menja com d’habitual, no us preocupeu.

A vegades hi ha tantes coses noves al voltant que és més interessant qualsevol cosa que menjar, i si en un àpat no mengen quasi res, ja ho faran per sopar o al dia següent, tenen molta capacitat d’autoregular-se. Jo mateixa amb l’Ada m’he arribat a preocupar quan en algun àpat provava una mossegada d’alguna cosa i marxava corrents, però després per sopar menjava més, o al dia següent. Costa fer acte de fe, però realment són ells els que guien i mengen segons la gana que tenen i el que necessiten. Si al contrari, el vostre nadó és moooolt menjador, vosaltres heu de tenir en compte de donar-li i posar-li a l’abast només aliments saludables, i amb preferència de fruites i verdures.

Espero que aquests consells us resultin d’utilitat. Gaudiu de les vacances amb els vostres nadons, en aquesta època veureu com descobrireu tot de coses noves que sense ells us passarien per alt!

Trobareu més fotos del nostre viatge pel nord d'Itàlia al final del post.

consells alimentació viatjar nadons consejos alimentación viajar bebes 02

consells alimentació nadons viatjar consejos alimentación viajar bebes 03

consells alimentació viatjar nadons consejos alimentacion viajar bebes 04

Versión en Español

Las vacaciones ya se acercan y probablemente los que tengáis bebés mayores de 12 meses ya habéis viajado con los bebés más pequeños, de 6 a 12 meses, o incluso con menores de 6 meses. Así que a partir de ahora ya podéis relajaros ya que entre que ya tenéis práctica y que cada vez lo que come vuestro bebé se va pareciendo más a lo que coméis vosotros, su alimentación durante un viaje va siendo más fácil.

A partir del año de vida vuestro bebé ya prácticamente come de todo. Si ha hecho BLW, ya lo podéis llevar por todas partes y darle los alimentos más adecuados para él de la comida que os pidáis vosotros. Deberéis tener cuidado de pedir platos que sean saludables y variados, y evitar picantes, salados y fritos.

Desayuno

Vuestro bebé puede desayunar lo que desayunéis vosotros. Con un año es normal que por la mañana os pida leche, ya sea leche materna, biberón, etc. Podéis completar el desayuno con fruta, pan, queso. Si os alojáis en un hotel, en el desayuno suele haber de todo, si no, una compra de fruta en el lugar de destino de vacaciones es siempre indispensable.

Pero con "puede comer de todo y lo mismo que vosotros" no me refiero a galletas, nocilla, croissants, ensaimadas, donetes... Todo esto es basura nutricionalmente, sólo aporta que azúcares libres en exceso y grasa saturada, por lo tanto no es saludable, ni para vosotros ni mucho menos para un bebé de un año. En lugar de ello, optad por pan, fruta, yogur, queso... que podéis encontrar en un bufete de hotel con toda seguridad. También habría que hacer un apunte respecto el Colacao y el Nesquik, dos productos totalmente instaurados en los desayunos de los niños pero que son del todo prescindibles, hay que asumir que son prácticamente azúcar y grasa mala y una pizca de cacao para dar aroma y color marrón. Ni para un bebé de un año ni para niños mayores son desde el punto de vista nutricional recomendables, al contrario.

Comida

Para comer, a partir del año los bebés pueden comer lo mismo que vosotros, siempre y cuando sea saludable!

El consejo número 1 que os daré es:

"evitad el Menú Infantil del restaurante".

No hace falta ni que os molestéis en leerlo, no tiene nada de saludable ni equilibrado y será una pérdida de tiempo y dinero.

Si queréis un ejemplo: pasta con salsa de tomate, croquetas con patatas fritas y helado industrial de postres.

Nada, un desastre! Si estáis una pizzería y queréis pedir pasta, podéis pedir un plato de pasta para vosotros y darle una parte, y una ensalada y le ofrecéis lo que más le guste de verduras frescas. Si estáis en un restaurante junto al mar, nada mejor que pescado fresco a la plancha con verduritas, o un poco de arroz y ensalada. Dependiendo de si vuestro bebé come mucho o no y del tamaño de las raciones del restaurante podéis pedirle un plato para él o bien darle parte de los vuestros.

Debéis tener cuidado de que haya siempre una ración de verdura y fruta. Normalmente lo más difícil de encontrar en restaurantes suele ser la verdura. Casi siempre hay ensalada, pero los acompañamientos de verdura suelen ser muy escasos. En esta etapa es útil llevar un pequeño tupper con verduritas al vapor o legumbres por si acaso. Así le puede dar una parte de su comida al bebé y un poco de verdura preparada.

Y ya que estamos, este verano prometo que haré una recopilación de menús infantiles que vaya encontrando en restaurantes y os prepararé un post para comentarlos! También os animo a buscar un menú infantil en un restaurante que tenga verdura y fruta! No es nada fácil!

Merienda

Hay un momento de la vida de los bebés que suele ser a partir del año en que inexplicablemente la fruta desaparece de las meriendas sin dejar rastro. Se puede ver en la gente en los parques, en los menús de guardería, donde cuando son más pequeños se acostumbraba a dar fruta, al crecer la fruta desaparece y se sustituye por bocadillos de jamón, galletas, yogur con muesli, pan con queso... Se dice que la fruta ya la comen de postre en la comida. Una cosa no quita la otra. Un poco de pan con queso o un bocadillito de jamón no está desaconsejado para merendar, pero quizás convendría no hacer tanta cantidad y sustituir una parte por fruta fresca. En verano y yendo de vacaciones apetece mucho llevar melón o sandía cortada, ya que no se oxidan y en tuppers aguanta muy bien (siempre y cuando no lo sometáis a altas temperaturas y lo dejéis en el coche al sol!). Un plátano es siempre una opción cómoda para llevar encima.

Y si yendo de vacaciones pasamos por un pueblo con un producto típico, una merienda siempre es una buena ocasión para probar aquella pasta o pastelito típico del pueblo, sin abusar y hacerlo cada día, claro.

También ocasionalmente podéis aprovechar para probar helados, con el calor les gustan mucho! Pero vigilad que sean artesanos, evitad los helados industriales que van cargados de azúcares y grasas y no son nada saludables.

Snacks

Llevad siempre snacks saludables encima, palitos, si son integrales mejor, fruta, snacks de verdura.

Hidratación

En verano y yendo de viaje es muy importante la hidratación. La mejor bebida es el agua, ofreced siempre agua a vuestros bebés para quitar la sed, y de vez en cuando podéis hacer también zumos de fruta natural, aunque es mejor hidratarse con agua y tomar la fruta entera por separado.

Como apunte final sólo deciros que si durante el viaje vuestro bebé no come algún grupo de alimentos, o no come como de habitual, no os preocupéis.

A veces hay tantas cosas nuevas alrededor que es más interesante cualquier cosa que comer, y si en una comida no comen casi nada, ya lo harán para cenar o al día siguiente, tienen mucha capacidad de autorregularse. Yo misma con Ada me he llegado a preocupar cuando en alguna comida probaba un bocado de algo y se iba corriendo, pero luego para cenar comía más, o al día siguiente. Cuesta hacer acto de fe, pero realmente son ellos los que guían y comen según el hambre que tienen y lo que necesitan. Si por el contrario, vuestro bebé es muuuuy comedor, solo tenéis que tener en cuenta de darle y ponerle a su alcance sólo alimentos saludables, y con preferencia de frutas y verduras.

Espero que estas sugerencias os resulten de utilidad. Disfrutad de las vacaciones con vuestros bebés, en esta época veréis como descubriréis un montón de cosas nuevas que sin ellos os pasarían por alto!

consells alimentacio viatjar nadons consejos alimentacion viajar bebes 06

Consells alimentacio viatjar nadons consejos alimentacion viajar bebes 05

consells alimentacio viatjar nadons consejos alimentacion viajar bebes 08

consells alimentacio viatjar nadons consejos alimentacion viajar bebes 09

També et pot interessar

bottom of page