top of page

Berenars infantils saludables


Berenars infantils saludables 01

Ja s’acosta la tornada a l’escola, i amb això l’estrès de tenir-ho tot a punt, la roba etiquetada, la bata, els llibres, el material escolar… Però què passa amb els berenars?

A algunes escoles ja els donen berenar als més petits, cal veure que siguin equilibrats i dissenyats per nutricionistes, ja que algunes vegades he vist com desapareix inexplicablement la fruita del berenar proporcionat per escoles i guarderies a favor d’embotits, xocolata i galetes. Això no serien berenars infantils saludables.

Si hem de preparar nosaltres el berenar pels nostres fills, aviat se’ns acaben les idees, el temps i sovint caiem a la trampa de donar-los qualsevol cosa comprada com un croissant, una ensaïmada, o un pa de pessic, que encara que siguin del forn de pa artesà i de confiança de tota la vida, NO, no son saludables i no haurien de formar part de la dieta habitual. Encara pot ser pitjor, i és recórrer a donuts, bollicaos, i infinitat de coses més artificials del supermercat.

Un berenar pels nostres fills, ha de tenir dues premisses:

1.- Ser saludable

2.- Ser fàcil de preparar. En aquest punt haig de dir que he buscat per internet i m’he trobat idees per berenars infantils saludables com batuts tibetans o suc de poma calent amb una culleradeta de pols de kuzú. No descriuré la meva cara en el moment que ho vaig veure, però cal tocar una mica de peus a terra, amb aquestes complicacions la gent sol caure en el més fàcil, anar al supermercat i comprar uns donettes.

Aquí us he fet un recull d’algunes idees de berenars infantils saludables que són fàcils de preparar i d’incorporar a la vostra rutina diària, i que us permetran anar variant cada dia.

Fruita i fruits secs:

Una fruita fàcil de portar pot ser un plàtan, ara al setembre el raïm ve molt de gust, encara trobem meló que tallat en un tupper aguanta bastant, préssecs, nectarines. I de fruits secs tenim ametlles, nous, avellanes. Podem fer mil combinacions.

Berenars infantils saludables 02

Aquest berenar ens aporta hidrats de carboni (que tot i que són sucres, no estan lliures de manera que s’absorbeixen mica en mica), vitamines i fibra de la fruita, i àcids grassos saludables, fibra i proteïnes dels fruits secs.

Entrepà:

Un entrepà pot ser de moltes coses, però si hi ha 7 dies a la setmana, no cal que sigui d’embotit o de paté cada dia. Aquí us deixo algunes propostes per substituir algun dia el d’embotit:

*Entrepà de fruita (a l’Ada li va agradar molt aquest de maduixes, de fet va ser idea seva i se’l va preparar ella mateixa!)

Berenars infantils saludables 03

*Entrepà de patés vegetals

Aquí us ensenyo un a base de hummus i llavors de sèsam, i un altre de paté de llenties amb nabius dessecats, que us aportarà un extra de ferro. També n’hi ha de remolatxa o de guacamole o alvocat aixafat. Aquests berenars ens aportaran hidrats de carboni del pa, fibra, proteïnes vegetals de les llegums i greixos saludables els que porten alvocat.

Berenars infantils saludables 04

Torradetes amb compota casolana:

Una bona idea és substituir les melmelades que porten molt de sucre, per compotes casolanes sense sucre. Trobareu la recepta per prepara aquesta compota de poma aquí.

Berenars infantils saludables 05

Batuts i gelats saludables:

Ara que encara fa una mica de calor també venen de gust gelats o polos. Si cliqueu aquí trobareu diferents receptes per preparar polos saludables que també poden ser un magnífic berenar infantil.

Berenars infantils saludables 06

Dolços i pastissos:

No passa res per berenar de tant en tant dolços o algun pastís. El que heu de tenir en compte que no formi part de que és habitual. És a dir, si al cap de setmana tenim previst visitar un poble a la muntanya on fan un pa de pessic boníssim o una coca típica, allà evidentment berenarem i provarem les seves especialitats. Aleshores, durant la setmana procurem no berenar magdalenes, ensaïmades o melindros amb xocolata.

Bona tornada a l’escola!

Berenars infantils saludables 07

Versión en Español

Ya se acerca la vuelta al colegio, y con ello el estrés de tenerlo todo a punto, la ropa etiquetada, la bata, los libros, el material escolar... Pero qué pasa con las meriendas?

En algunos colegios ya les dan merienda a los más pequeños, hay que ver que sean equilibradas y diseñadas por nutricionistas, ya que algunas veces he visto como desaparece inexplicablemente la fruta de la merienda proporcionada por escuelas y guarderías a favor de embutidos, chocolate y galletas. Esto no serían meriendas infantiles saludables.

Si tenemos que preparar nosotros la merienda para nuestros hijos, pronto se nos acaban las ideas, el tiempo, y a menudo caemos en la trampa de darles cualquier cosa comprada como un croissant, una ensaimada, o un bizcocho, que aunque sean de la panadería artesana y de confianza de toda la vida, NO, no son saludables y no deberían formar parte de la dieta habitual. Aunque puede ser peor, y es recurrir a donuts, bollicaos, e infinidad de cosas más artificiales del supermercado.

Una merienda para nuestros hijos, debe tener dos premisas:

1.- Ser saludable

2.- Ser fácil de preparar. En este punto debo decir que he buscado por internet y me he encontrado ideas para meriendas infantiles saludables como batidos tibetanos o zumo de manzana caliente con una cucharadita de polvo de Kuzu. No describiré mi cara en el momento que lo vi, pero hay que ser un poco realistas, con estas complicaciones la gente suele caer en lo más fácil, ir al supermercado y comprar unos donettes.

Aquí os he hecho una recopilación de algunas ideas para meriendas infantiles saludables que son fáciles de preparar y de incorporar en vuestra rutina diaria, y que os permitirán ir variando cada día.

Frutas y frutos secos:

Una fruta fácil de llevar puede ser un plátano, ahora en septiembre la uva apetece mucho, y aún encontramos melón, que cortado en un tupper aguanta bastante. También tenemos melocotones, nectarinas. Y de frutos secos tenemos almendras, nueces, avellanas. Podemos hacer mil combinaciones.

Esta merienda nos aporta hidratos de carbono (que aunque son azúcares, al estar en la fruta entera no están libres de manera que se absorben poco a poco), vitaminas y fibra de la fruta, y ácidos grasos saludables, fibra y proteínas de los frutos secos.

Bocadillo:

Un bocadillo puede ser de muchas cosas, pero si hay 7 días a la semana, no es necesario que sea de embutido o de paté cada día. Aquí os dejo algunas propuestas para sustituir algún día ese de embutido o paté:

*Bocadillo de fruta (a Ada le gustó mucho este de fresas, de hecho fue idea suya y se lo preparó ella misma!)

Meriendas infantiles saludables 01

*Bocadillo de patés vegetales

Aquí os enseño uno a base de hummus y semillas de sésamo, y otro de paté de lentejas con arándanos desecados, que aportará un extra de hierro. También hay patés de remolacha o de guacamole o aguacate aplastado. Estas meriendas nos aportarán hidratos de carbono del pan, fibra, proteínas vegetales de las legumbres y grasas saludables los que llevan aguacate.

Tostadas con compota casera:

Una buena idea es sustituir las mermeladas que llevan mucho azúcar, por compotas caseras sin azúcar. Aquí tenéis una receta para preparar compota de manzana casera.

Batidos y helados saludables:

Ahora que todavía hace un poco de calor también apetecen helados o polos. Si clicáis aquí encontraréis diferentes recetas para preparar polos saludables que también pueden ser una magnífica merienda infantil.

Dulces y pasteles:

No pasa nada por merendar de vez en cuando dulces o algún pastel. Lo que debéis tener en cuenta es que no forme parte de lo habitual. Es decir, si durante el fin de semana tenemos previsto visitar un pueblo en la montaña donde hacen un bizcocho buenísimo o una torta típica, allí evidentemente merendaremos y probaremos sus especialidades. Entonces, durante la semana procuramos no merendar magdalenas, ensaimadas o bizcochos con chocolate.

Que tengáis una buena vuelta al cole!!

XX

També et pot interessar

bottom of page