top of page

Porridge d'avena


porridge avena receta 01

La primera vegada que vaig veure un “porridge” va ser en el buffet d’esmorzar en un hotel de Helsinki. No ho havia vist mai i em recordava a les papilles de cereals infantils que menjava de petita (he de confessar que ara de gran amb l’Ada també he aprofitat ;P) i com que estàvem en un hotel de negocis, sense cap nen a la vista, vaig pensar que potser era un esmorzar que preparaven per la gent gran que tenia dificultats en mastegar... (sí, reconec que al meu voltant la mitjana d’edat no baixava dels 50). Tot i així, i tot i la cara de pur fastig del Carles, per mi tenia bona pinta, així que me’n vaig posar una mica per provar, i sí! Estava molt bo i em recordava el gust d’aquestes papilles de cereals que menjava de petita.

D’això ja fa uns quants anys, i durant aquest temps he anat descobrint que no es tractava pas d’un esmorzar especial per la gent d’edat avançada ni un esmorzar típic finès, si no un esmorzar molt comú en la cultura anglosaxona. De fet, n’he anat trobant a altres països com Nova Zelanda, i sempre n’he provat i m’ha agradat.

El seu origen és incert, però es creu que podria ser d’Escòcia. Es va fer molt popular a Rússia i al nord d’Europa i Anglaterra. No us ho creureu, però fins i tot hi ha un campionat mundial anual de cuinar porridge a Escòcia!

Tot i que el porridge va tenir èpoques de mala fama i de menjar de gent pobre ja que era el què s’oferia a les presons, avui ha recobrat molta popularitat, especialment dins el món fitness. De fet, és un esmorzar força complet i molt versàtil, ja que admet tota classe de toppings i guarniments fent-lo més nutritiu i equilibrat. Per exemple afegint fruita, fruits secs.

La recepta inicial inclou simplement cereals bullits (que poden ser blat, ordi, arròs o avena, un dels més populars) en llet o aigua. En el món fitness hi ha l’opció d’afegir-hi clara d’ou. Aquest fet fa que l’esmorzar sigui molt més nutritiu, ja que les proteïnes de la clara d’ou compensen el contingut proteic més aviat baix del porridge, fent que l’esmorzar sigui d’allò més complet i saludable, amb proteïnes d’alta qualitat i amb molt poc greix.

Tot i que jo sóc més de torrada amb tomàquet i formatge o pernil, de tant en tant, si tinc temps, també m’agrada preparar-me un porridge d’avena.

A continuació us deixo la meva recepta que he anat optimitzant, i que us pot servir de base per anar fent variacions segons el vostre gust.

*50 g d’avena trossejada

*150 mL de llet desnatada

*1 clara d’ou

*plàtan i maduixes

*sucre morè de canya i canyella per escampar per sobre

porridge avena esmorzar desayuno receta 2

Posem la llet al foc i quan comenci a bullir afegim l’avena, ho deixem un parell o 3 de minuts, afegim la clara d’ou i ho remenem sense parar durant 3 o 4 minuts més. Quan hagi espessit a la consistència desitjada ho traiem del foc, ho posem en un bol, afegim els toppings de fruita i hi tirem una mica de sucre i canyella per sobre.

Aquí us deixo algunes fotos d’alguns porridge que m’he preparat per mi i una fitxa de la recepta que us podeu descarregar i guardar.

porridge avena desayuno receta 03

Ja em direu què tal us ha sortit si us animeu!!

Bon profit!

Versión en castellano:

La primera vez que vi un "porridge" fue en el buffet de desayuno en un hotel de Helsinki. No lo había visto nunca y me recordaba a las papillas de cereales infantiles que comía de pequeña (debo confesar que ahora de mayor con Ada también he aprovechado; P) y como estábamos en un hotel de negocios, sin ningún niño a la vista, pensé que tal vez era un desayuno que preparaban para la gente mayor que tenía dificultades para masticar... (sí, a mi alrededor la media de edad no bajaba de los 50). Aun así, y a pesar de la cara de puro asco de Carles, para mí tenía buena pinta, así que me puse un poco para probar, y sí! Estaba muy bueno y me recordaba el sabor de estas papillas de cereales que comía de pequeña.

De esto hace ya varios años, y durante este tiempo he ido descubriendo que no se trataba de un desayuno especial para la gente de edad avanzada ni un desayuno típico finés, sino un desayuno muy común en la cultura anglosajona. De hecho, he ido encontrandolo en otros países como Nueva Zelanda, y siempre he probado y me ha gustado.

Su origen es incierto, pero se cree que podría ser de la zona de Escocia. Se hizo muy popular en Rusia y el norte de Europa e Inglaterra. No os lo creeréis, pero incluso hay un campeonato mundial anual de cocinar porridge en Escocia!

Aunque el porridge tuvo épocas de mala fama y de comida de gente pobre ya que era el que se ofrecía en las cárceles, hoy ha recobrado mucha popularidad, especialmente en el mundo fitness. De hecho, es un desayuno bastante completo y muy versátil, ya que admite toda clase de toppings y adornos haciéndolo más nutritivo y equilibrado. Por ejemplo añadiendo fruta, frutos secos.

La receta inicial incluye simplemente cereales cocidos (que pueden ser trigo, cebada, arroz o avena, uno de los más populares) en leche o agua. En el mundo fitness existe la opción de añadir clara de huevo. Este hecho hace que el desayuno sea mucho más nutritivo, ya que las proteínas de la clara de huevo compensan el contenido proteico más bien bajo del porridge, haciendo que el desayuno sea de lo más completo y saludable, con proteínas de alta calidad y con muy poca grasa.

Aunque yo soy más de tostada con tomate y queso o jamón, de vez en cuando, si tengo tiempo, también me gusta prepararme un porridge de avena.

A continuación os dejo mi receta que he ido optimizando, y que os puede servir de base para ir haciendo variaciones según vuestro gusto.

* 50 g de avena troceada

* 150 ml de leche desnatada

* 1 clara de huevo

* Plátano y fresas

* Azúcar moreno de caña y canela para espolvorear por encima

Ponemos la leche al fuego y cuando empiece a hervir añadimos la avena, lo dejamos un par o 3 de minutos, añadimos la clara de huevo y lo removemos sin parar durante 3 o 4 minutos más. Cuando haya espesado a la consistencia deseada lo sacamos del fuego, lo ponemos en un bol, añadimos los toppings de fruta y espolvoreamos un poco de azúcar y canela.

Aquí os dejo una ficha de la receta que se puede descargar y guardar.

Ya me diréis qué tal os ha salido si os animáis!!

Buen provecho!

També et pot interessar

bottom of page