top of page

EXPERIMENTS ÀCID-BASE AMB COL LLOMBARDA


experiments nens col llombarda àcid base 01

Avui us ensenyo una proposta d’un experiment molt vistós que es pot fer amb nens ben petits ja que només es necessita aliments que podem trobar a la cuina.

Es tracta de fer un extracte amb aigua de col llombarda i veure com canvia de color hi posem àcid (com suc de llimona). Per nens més grans (per petits si ho fem nosaltres) podem afegir-hi una base com l’amoníac del medicament Afterbite per exemple o unes gotes de lleixiu i el color serà completament diferent.

La veritat és que encara em pregunto com és que no el coneixia! Ho va descobrir una amiga meva amb la seva filla amb una feina a l’escola per casualitat, i alguns vespres, enlloc d’estar al sofà veient sèries o bé recollint la casa que és el què hauria de fer, estava fent experiments de química amb cols i llimones i parlant amb ella per telèfon comentant els resultats.

Vam investigar més i resulta que la col llombarda és un conegut indicador àcid-base. Els indicadors àcids-base són substàncies que canvien de color quan canvia el pH.

Les substàncies que conté la col llombarda que funcionen d’indicador de pH s’anomenen antocianidines.

Són un tipus de flavonoides que es poden extreure fàcilment deixant la col llombarda tallada a trossets uns minuts en un bol d’aigua. De seguida veureu com l’aigua es torna de color blau ultramar xulíssim!

Necessitareu:

* Col llomarda

* Llimona

* Bol amb aigua

* Amoníac o lleixiu (si feu la opció de posar-hi base) En aquest cas cal que ho manipuleu vosaltres en un lloc ventilat ja que l’amoníac i el lleixiu són càustics i generen vapors que es poden respirar i donar problemes.

Primer de tot trossegeu la col llombarda i ho poseu en un bol amb aigua. De seguida veureu com aquesta aigua es torna de color blau ultramar per les antocianidines que s’extreuen. Filtreu aquesta aigua i la guardeu en un pot transparent.

Si afegiu suc de llimona (àcid) veureu com es torna de color fúcsia ràpidament.

(vídeo)

Si després hi afegiu lleixiu o amoníac (base) veureu com es torna verd.

És un experiment en que amb ben poca cosa es pot veure un resultat ben xulo i sorprenent, i que té moltes possibilitats ja que podeu jugar a fer màgia, o pocions de colors, jugar a que sou els professors de Howarts i els nens aprenents de mags i bruixes, etc...

Aquí us deixo algunes fotos i imatges de l’experiment, i una guia de pH per saber el pH de la solució segons el color de les antocianidines.

experiments nens col lombarda àcid base 04

experiments nens col lombarda àcid base 03

col lombarda experiments nens àcid base 02

I aquí us deixo enllaços amb bibliografia i webs on proposen més activitats i treballs relacionats amb aquest experiment.

Que us ho passeu molt bé!!

Castellano

EXPERIMENTOS ÁCIDO-BASE CON COL LOMBARDA

Hoy os enseño una propuesta de un experimento muy vistoso que se puede hacer con niños pequeños ya que sólo se necesita alimentos que podemos encontrar en la cocina.

Se trata de hacer un extracto con agua de col lombarda y ver cómo cambia de color cuando añadimos ácido (como zumo de limón). Para niños mayores (para pequeños si lo hacemos nosotros) podemos añadir una base como el amoníaco del medicamento Afterbite por ejemplo o unas gotas de lejía y el color será completamente diferente.

La verdad es que todavía me pregunto cómo es que no lo conocía! Lo descubrió una amiga mía con su hija con un trabajo en la escuela por casualidad, y algunas noches, en lugar de estar en el sofá viendo series o bien recogiendo la casa que es lo que debería hacer, estaba haciendo experimentos de química con coles y limones y hablando con ella por teléfono comentando los resultados.

Investigamos más y resulta que la col lombarda es un conocido indicador ácido-base. Los indicadores ácidos-base son sustancias que cambian de color cuando cambia el pH.

Las sustancias que contiene la col lombarda que funcionan de indicador de pH se llaman antocianidinas.

Son un tipo de flavonoides que se pueden extraer fácilmente dejando la lombarda cortada en trocitos unos minutos en un bol con agua. Enseguida veréis como el agua se vuelve de color azul ultramar chulísimo!

Necesitaréis:

* Col lomarda

* Limón

* Bol con agua

* Amoníaco o lejía (si hacéis la opción de poner base) En este caso es necesario que lo manipuléis vosotros en un lugar ventilado ya que el amoniaco y la lejía son cáusticos y generan vapores que se pueden respirar y dar problemas.

Primero de todo trocead la col lombarda y ponedla en un bol con agua. Enseguida veréis como este agua se vuelve de color azul ultramar por las antocianidinas que se extraen. Filtrad este agua y guardadla en un frasco transparente.

Si añadiis zumo de limón (ácido) veréis cómo el agua se vuelve de color fucsia rápidamente.

(Vídeo)

Si después añadis lejía o amoníaco (base) veréis cómo se vuelve verde.

Es un experimento bien fácil que con bien poco se puede conseguir un resultado bien chulo y sorprendente, y que tiene muchísimas posibilidades ya que podéis jugar a hacer magia, o a pociones de colores, jugar a que sois los profesores de Howarts y los niños aprendices de magos y brujas, etc ...

Aquí os dejo algunas fotos e imágenes del experimento, y una guía de pH para saber el pH de la solución según el color de las antocianidinas.

Y aquí os dejo enlaces con bibliografía y webs donde proponen más actividades y trabajos relacionados con este experimento.

Que lo paséis muy bien!!!

XX

Comments


També et pot interessar

bottom of page