top of page

Remeis naturals per l'encostipat, grip i tos


remeis naturals encostipat grip tos remedios naturales resfriado gripe 01

En plena onada d’encostipats, grips, angines i bronquitis, moltes vegades pensem que qualsevol remei natural ens ajudarà més que els fàrmacs sintètics.

Com tot depèn.

FÀRMACS

Si hi ha infecció bacteriana, ja sigui per plaques al coll (angines), otitis o bronquitis, l’antibiòtic és necessari, ja que si no, la infecció es pot complicar i molt.

En cas de prendre antibiòtic, no oblideu complementar amb probiòtics, en aquest post us en vaig parlar i trobareu més informació.

En processos virals podem utilitzar paracetamol i ibuprofè que són antipirètics i analgèsics, és a dir, ens aniran bé per baixar la febre i per calmar el dolor. L’ibuprofè, a més, és antiinflamatori, de manera que ens anirà bé per disminuir la inflamació de la gola (en cas d’angines) o de la orella (en cas de otitis).

REMEIS NATURALS

A la farmàcia i en herboristeries podem trobar un munt de xarops i remeis naturals pel mal de coll, tos, encostipat, etc.

Sobretot últimament està molt de moda receptar xarops homeopàtics per la tos. Us he de dir que desgraciadament no són efectius, mai s’ha demostrat que cap medicament homeopàtic ho sigui, i si a algú li funciona, endavant, però davant un quadre de tos intensa, no perdeu temps i diners utilitzant aquesta mena de xarops tipus STODAL, són cars i no porten més que sucre, una llimonada amb mel, per exemple, resulta molt més efectiva i econòmica.

Si a més, estem embarassades, poca cosa ens poden donar, i molts cops el xarop homeopàtic te l’encolomen sí o sí. En aquest cas, a part que no serveix de res, pot ser fins i tot contraproduent, ja que porten molt de sucre i te n’has de prendre com 5 o 6 vasos al dia, fent que es pugui empitjorar un possible quadre de diabetis gestacional.

El pròpolis sí que us el recomano, conté compostos que eliminen bacteris del coll i com a preventiu i casos lleus pot ser molt útil.

Com a prevenció també s’han demostrat efectius xarops de saüc i la planta equinàcia, ja que estimulen el sistema immunitari.

A casa, un remei molt útil per la tos, mal de coll, refredats i grips és la llimonada amb mel. A mi m’ha anat molt millor que qualsevol xarop: Aporta hidratació (molt important i necessària per desfer el moc), és calmant i suavitzant del coll per la mel, i la llimona ens aporta vitamina C i desinfecció.

Us en podeu prendre 5 al dia si voleu, però mínim 3 (matí, migdia i nit abans d’anar a dormir).

Tot i així, si veieu que passen els dies i l’encostipat i la tos no marxen, aneu al metge que us facin una auscultació ja que pot ser que la infecció hagi passat als bronquis i pulmons, o angines. En aquests casos cal tractament antibiòtic, però tot i així, resulta molt útil complementar-lo amb una llimonada amb mel.

Us deixo la recepta ben senzilla que faig servir jo, que també us podeu descarregar aquí.

Ingredients:

1 llimona

1 tassa d’aigua calenta

1 cullerada de postres de mel (la mel, si pot ser, millor d’eucaliptus o farigola, ja que són més expectorants i antisèptiques)

Elaboració: Escalfeu aigua en una tassa i un cop calenta exprimiu la llimona amb la cullereta mateix. Afegiu una culleradeta de mel i ja ho teniu!

remeis naturals encostipat grip tos remedios naturales resfriado gripe 02

Versión en castellano

En plena ola de resfriados, gripes, anginas y bronquitis, muchas veces pensamos que cualquier remedio natural nos ayudará más que los fármacos sintéticos.

Como todo depende.

FÁRMACOS

Si hay infección bacteriana, ya sea por placas en el cuello (anginas), otitis o bronquitis, el antibiótico es necesario, ya que si no, la infección se puede complicar y mucho.

En caso de tomar antibiótico, no olvidéis complementar con probióticos, en este post os hablé de ello y tenéis más información.

En procesos virales podemos utilizar paracetamol e ibuprofeno que son antipiréticos y analgésicos, es decir, nos irán bien para bajar la fiebre y para calmar el dolor. El ibuprofeno, además, es antiinflamatorio, por lo que nos vendrá bien para bajar la inflamación de la garganta (en caso de anginas) o del oído (en caso de otitis).

REMEDIOS NATURALES

En la farmacia y herboristerías podemos encontrar un montón de jarabes y remedios naturales para el dolor de garganta, tos, resfriado, etc.

Sobre todo últimamente está muy de moda recetar jarabes homeopáticos para la tos. Os tengo que decir que desgraciadamente no son efectivos, nunca se ha demostrado que ningún medicamento homeopático lo sea, y si a alguien le funciona, adelante, pero ante un cuadro de tos intensa, no perdáis tiempo y dinero utilizando este tipo de jarabes tipo STODAL, son caros y no llevan más que azúcar. Una limonada con miel, por ejemplo, resulta mucho más efectiva y económica.

Si además, estamos embarazadas, poco nos pueden dar, y muchas veces el jarabe homeopático te lo endosan sí o sí. En este caso, aparte de que no sirve de nada, puede ser incluso contraproducente, ya que llevan mucho azúcar y te has de tomar como 5 o 6 vasos al día, haciendo que se pueda empeorar un posible cuadro de diabetes gestacional.

El própolis sí os lo recomiendo, contiene compuestos que eliminan bacterias del cuello y como preventivo y casos leves puede ser muy útil.

Como prevención también se ha demostrado efectivos jarabes de saúco y la planta equinácea, ya que estimulan el sistema inmunitario.

En casa, un remedio muy útil para la tos, dolor de garganta, resfriados y gripes es la limonada con miel. A mí me ha ido mucho mejor que cualquier jarabe: Aporta hidratación (muy importante y necesaria para deshacer el moco), es calmante y suavizante del cuello por la miel, y el limón nos aporta vitamina C y desinfección.

Podéis tomar 5 al día si queréis, pero al menos 3 (mañana, mediodía y noche antes de acostarse).

Aun así, si veis que pasan los días y el resfriado y la tos no se marchan, id al médico que os hagan una auscultación ya que puede que la infección haya pasado a los bronquios y pulmones, o anginas, por lo que será necesario tratamiento antibiótico. Aún así, resulta muy útil complementarlo con una limonada con miel.

Os dejo la receta bien sencilla que utilizo yo, y que también os podéis descargar aquí.

Ingredientes:

1 limón

1 taza de agua caliente

1 cucharada de postre de miel (la miel, a ser posible, mejor de eucalipto o tomillo, ya que son más expectorantes y antisépticas)

Elaboración: Calentad agua en una taza y una vez caliente exprimid el limón con la cucharilla mismo. Agregad una cucharadita generosa de miel y ya lo tenéis!

XX

remeis naturals encostipat grip tos remedios naturales resfriado gripe 03

També et pot interessar

bottom of page