top of page

Mercats de Nadal d'Alemanya (2na part: ERZGEBIRGE)


mercats de nadal d'alemanya mercadillos navidad alemania 01

En el post d’avui us porto a una de les zones més desconegudes d’Alemanya, però que per Nadal cobren una importància especial, ja que els pobles d’aquesta zona viuen del i pel Nadal durant tot l’any.

Es tracta de la zona de les muntanyes d’Erzgebirge (Monts Metàl·lics), que fa frontera amb la República Txeca i formava part de l’antiga Alemanya de l’Est. El Nadal allà, tot i que hi té una gran importància, no és tant festiu, lluent i brillant com a les zones de més a l’oest, si no que és molt més tranquil, recollit i íntim, els pobles amb els mercats recorden més als pobles d’aquí Catalunya amb pessebres vivents i al nostre Nadal.

En aquesta zona d’Alemanya els pobles no són només famosos pels seus mercats de Nadal, si no també per la seva indústria d’artesania de fusta relacionada amb el Nadal. Hi ha pobles sencers que viuen d’aquesta artesania amb tallers artesanals per visitar que produeixen autèntiques obres d’art, i durant aquesta època són molt visitats per la gent d’arreu d’Alemanya. Hi ha peces i tradicions característiques d’aquesta zona que s’han fet populars arreu del nord d’Europa.

Aquests tipus d’arcs es posen a TOTES les finestres de les cases, i quan dic a totes, és a totes! Realment és molt bonic anar per les carreteretes de la zona entre pobles i veure com en totes les finestres de les cases hi ha aquest arc. Diu la tradició que es posaven perquè la gent trobés casa seva quan tornaven i ja era fosc.

mercats de nadal d'alemanya mercadillos de navidad alemania 02

TRENCANOUS (Nussknacker)

Aquesta figura que prové del conte i ballet és molt i molt popular a aquesta zona d’Alemanya. Hi ha un dia al desembre en que “es desperten” els nussknackers i es posen per tota la casa. Són autèntiques peces de col·leccionisme, i cada família en té de molt antigues. Als mercats i botigues en podem trobar de diferents preus, més i menys assequibles.

(fotos)

A més, al poble de Neuhausen també hi ha EL MUSEU DELS NUSSKNACKERS! És realment interessant i es poden trobar peces espectaculars i antiquíssimes. Imprescindible visitar-lo!

Aquest poble mereix una visita sí o sí. Hi ha moltíssimes botigues i tallers d’artesania de la fusta d’objectes nadalencs com arcs, nussknackers, petites figuretes, angelets... Als tallers podem observar com tallen la fusta i en les botigues podem trobar peces a tot tipus de preus.

És un dels mercats de Nadal més bonics que he vist. No és tan vistós com els dels pobles de l’oest, i recorda molt als mercats dels nostres pobles amb pessebres vivents. És un poble que està situat a dalt d’una muntanya i el mercat recórrer tots els carrerons de la part antiga de dalt. A més, fan moltes activitats com concerts de Nadal al carrer.

Per passar la nit a la zona us recomano aquest hotel, Villa Wilisch, situat a una casa senyorial al mig del bosc en un entorn realment idíl·lic i de conte de fades. Fan sopars i esmorzars, i el preu és realment assequible ja que està allunyat de qualsevol poble.

Si hi viatgeu, expliqueu-me! Quines ganes de tornar-hi!

Si us agraden els mercats de Nadal d’Alemanya, aquí teniu un altre post amb diferents opcions gastronòmiques i opcions de mercats més bonics i curiosos.

XX

Versión en castellano

En el post de hoy os llevo a una de las zonas más desconocidas de Alemania, pero que en Navidad cobran una importancia especial, ya que los pueblos de esta zona viven del y para la Navidad durante todo el año.

Se trata de la zona de las montañas de Erzgebirge (Montes Metálicos), que hace frontera con la República Checa y formaba parte de la antigua Alemania del Este. La Navidad allí, aunque tiene una gran importancia, no es tan festiva y brillante como en las zonas de más al oeste, sino que es mucho más tranquila, recogida e íntima, y los pueblos con los mercados recuerdan más los pueblos de aquí Cataluña con pesebres vivientes y nuestra Navidad.

En esta zona de Alemania los pueblos no son sólo famosos por sus mercados de Navidad, sino que también por su industria de artesanía de madera relacionada con la Navidad. Hay pueblos enteros que viven de esta artesanía con talleres artesanales para visitar que producen auténticas obras de arte, y durante esta época son muy visitados por la gente de toda Alemania. Hay piezas y tradiciones características de esta zona que se han hecho populares en todo el norte de Europa.

Estos tipos de arcos se ponen en TODAS las ventanas de las casas, y cuando digo todas, es todas! Realmente es muy bonito ir por las carreteritas de la zona entre pueblos y ver como en todas las ventanas de las casas hay este arco con las lucecitas. Dice la tradición que se ponían para que la gente encontrara su casa cuando regresaban y ya estaba oscuro.

CASCANUECES (Nussknacker)

Esta figura que proviene del cuento y ballet es muy muy popular en esta zona de Alemania. Hay un día en Diciembre en que "se despiertan" los nussknackers y se ponen por toda la casa. Son auténticas piezas de coleccionismo, y cada familia tiene de muy antiguas. En los mercados y tiendas podemos encontrar de diferentes precios, más y menos asequibles.

Además, en el pueblo de Neuhausen también hay EL MUSEO DE LOS NUSSKNACKERS! Es realmente interesante y se pueden encontrar piezas espectaculares y antiquísimas. Imprescindible visitarlo!

Este pueblo merece una visita sí o sí. Hay muchísimas tiendas y talleres de artesanía de la madera de objetos navideños como arcos, nussknackers, pequeñas figuritas, angelitos... En los talleres podemos observar cómo cortan la madera y en las tiendas podemos encontrar piezas a todo tipo de precios.

Es uno de los mercados de Navidad más bonitos que he visto. No es tan vistoso como los de los pueblos del oeste, y recuerda mucho a los mercados de nuestros pueblos con pesebres vivientes. Es un pueblo que está situado en lo alto de una montaña y el mercado recorre todos los callejones de la parte antigua de arriba. Además, hacen muchas actividades como conciertos de Navidad en la calle.

Para pasar la noche en la zona os recomiendo este hotel, Villa Wilisch, situado en una casa señorial en medio del bosque en un entorno realmente idílico y de cuento de hadas. Hacen cenas y desayunos, y el precio es realmente asequible ya que está alejado de cualquier pueblo.

Si vais a viajar, contadme! Qué ganas de volver!

Si os gustan los mercados de Navidad de Alemania, aquí tenéis otro post con diferentes opciones gastronómicas y opciones de mercados más bonitos y curiosos.

XX

També et pot interessar

bottom of page