top of page

Tornen les baies de Goji?

Baies de Goji

Ja fa temps que es van posar molt de moda les baies de Goji, unes baies de color vermell allargades, que en sí no tenien massa gust, però la gent en comprava a tones ja que eren considerades com a “superaliments”.

Com a “superaliment” s’entenia que eren aliments però amb superpoders. Superpoders per curar qualsevol malaltia. No crec que ningú s’ho cregués de veritat però sí que eren bones per la salut, i em preguntaven que com era que jo, sent farmacèutica i treballant amb productes naturals, encara no me n’hagués enterat!! (demano disculpes per aquesta expressió, ja sé que no és un català correcte) Van ser familiars propers els qui em van fer aquesta observació.

Després es va dir que no, que aquestes baies eren una fal·làcia, que ni eren del Tíbet ni servien per res. I van quedar desterrades a l'oblit.

Bé, i què hi ha del cert? Ara encara en podem trobar als supermercats, en comprem? Ens aniran bé? Estarem passats de moda que encara creiem que serveixen per alguna cosa?

En aquest post intentaré resumir una mica què són i quines propietats tenen amb referències científiques que he pogut trobar.

1.- Què son les baies de Goji?

Són els fruits d’uns arbustos de la família Solanaceae (la mateixa a la qual pertany la patata) que creixen a la Xina, al Tíbet i a altres zones d’Àsia. Hi ha dues espècies (Lycium barbarum L. i L. chinense Miller) que tenen una llarga tradició com a aliments i com a plantes medicinals a molts països asiàtics.

2.- Composició

Tenen molts components amb alta activitat biològica com polisacàrids, carotenoides, fenilpropanoides, vitamina C i àcids grassos essencials, responsables de les activitats medicinals que se’ls atribueixen.

3.- Propietats demostrades

* Disminució de la glucosa a la sang. Ve donada pels polisacàrids.

* Disminució del colesterol LDL i els triglicèrids a la sang. Els responsables són també els polisacàrids.

* Estimulant del sistema immunitari i anticancerígenes. També per part dels seus polisacàrids, fenilpropanoides i vitamina C.

* Protecció de les cèl·lules de la retina. Per part dels seus carotenoides com la zeaxantina.

* Antioxidants. Per part dels fenilpropanoides, vitamina C i carotenoides. Aquí cal dir que el seu contingut de vitamina C és similar o inferior al que tenen altres baies. El saüc per exemple en té molt més, i de fet la medicina popular de Catalunya també té llarga tradició en el tractament i prevenció de refredats i grips amb el saüc. Clar que el contingut pot variar molt en les diferents poblacions de plantes.

4.- Serveixen realment?

Totes aquestes propietats han estat demostrades, per tant són bones raons per incloure-les a la nostra dieta, com a ingredients en amanides, iogurts, esmorzars, etc. Però de cap manera les podem utilitzar com a tractament únic si ens han diagnosticat de càncer o diabetis per diferents raons:

1.- El contingut d’aquests compostos bioactius no és constant ni garantit en totes les baies de Goji. Com en altres productes bioactius, el seu contingut pot variar de manera important en diferents poblacions de plantes com hem vist en el meu grup de recerca que passa amb la galantamina (principi actiu del Reminyl per tractar l’Alzheimer) en les diferents poblacions de Leucojum aestivum a Bulgària, algunes en tenen molta i d’altres no en tenen gens.

2.- La potència dels compostos que tenen aquestes baies per tractar un càncer o controlar el sucre a la sang en el cas dels diabètics no és la dels fàrmacs que es recepten actualment en aquestes malalties, que ja estan purificats i amb dosis mesurades. Tot i així, sí que són una bona opció com a complement del tractament.

5.- En mengem?

I tant! Si us agraden de gust, són un bon aliment per incloure a la nostra dieta! A més ens alegraran els plats amb el seu color vermell vistós i llampant. Potser ja és hora de rescatar-les i treure'ls la fama d'enganyifa immerescuda.

Versión en Español:

Ya hace tiempo que se pusieron muy de moda las bayas de Goji, unas bayas de color rojo alargadas, que en sí no tenían demasiado sabor, pero que la gente compraba a toneladas ya que eran consideradas como "superalimentos".

Como "superalimento" se entendía que eran alimentos con superpoderes. Superpoderes para curar cualquier enfermedad. No creo que nadie lo creyera de verdad pero sí que eran buenas para la salud, y me preguntaban que cómo era que yo, siendo farmacéutica y trabajando con productos naturales, aunque no me hubiera enterado!! Fueron familiares cercanos quienes me hicieron esta observación.

Después se dijo que no, que estas bayas eran una falacia, que ni eran del Tíbet ni servían para nada.Y quedaron desterradas en el olvido.

Bueno, y qué hay de cierto? Ahora todavía podemos encontrar en los supermercados. ¿Las compramos? ¿Nos irán bien? ¿Estaremos pasados ​​de moda que aún creemos que sirven para algo?

En este post voy a intentar resumir un poco qué son y qué propiedades tienen con referencias científicas que he podido encontrar.

1.- ¿Qué son las bayas de Goji?

Son los frutos de unos arbustos de la familia Solanaceae (la misma a la que pertenece la patata) que crecen en China, el Tíbet y en otras zonas de Asia. Hay dos especies (Lycium barbarum L. y L. chinense Miller) que tienen una larga tradición como alimentos y como plantas medicinales en muchos países asiáticos.

2.- Composición

Tienen muchos componentes con alta actividad biológica como polisacáridos, carotenoides, fenilpropanoides, vitamina C y ácidos grasos esenciales, responsables de las actividades medicinales que se les atribuyen.

3.- Propiedades demostradas

* Disminución de la glucosa en la sangre. Viene dada por los polisacáridos.

* Disminución del colesterol LDL y los triglicéridos en la sangre. Los responsables son también los polisacáridos.

* Estimulante del sistema inmunitario y anticancerígenas. También por parte de sus polisacáridos, fenilpropanoides y vitamina C.

* Protección de las células de la retina. Por parte de sus carotenoides como la zeaxantina.

* Antioxidantes. Por parte de los fenilpropanoides, vitamina C y carotenoides. Aquí hay que decir que su contenido de vitamina C es similar o inferior al que tienen otras bayas. El saúco por ejemplo tiene mucho más, y de hecho la medicina popular de Cataluña también tiene larga tradición en el tratamiento y prevención de resfriados y gripes con el saúco. Claro que el contenido puede variar mucho en las diferentes poblaciones de plantas.

4.- ¿Sirven realmente?

Todas estas propiedades han sido demostradas, por lo tanto son buenas razones para incluirlas en nuestra dieta, como ingredientes en ensaladas, yogures, desayunos, etc. Pero de ninguna manera las podemos utilizar como tratamiento único si nos han diagnosticado de cáncer o diabetes por diferentes razones:

1.- El contenido de estos compuestos bioactivos no es constante ni garantizado en todas las bayas de Goji. Como en otros productos bioactivos, su contenido puede variar de manera importante en las diferentes poblaciones de plantas tal como hemos visto en mi grupo de investigación que ocurre con la galantamina (principio activo del Reminyl para tratar el Alzheimer) en las diferentes poblaciones de Leucojum aestivum en Bulgaria, algunas tienen mucha y otras no tienen nada.

2.- La potencia de los compuestos que tienen estas bayas para tratar un cáncer o controlar el azúcar en la sangre en el caso de los diabéticos no es la de los fármacos que se recetan actualmente en estas enfermedades, que ya están purificados y con dosis medidas. Sin embargo, sí son una buena opción como complemento del tratamiento.

5.- ¿Las comemos?

Por supuesto! Si os gustan de sabor, son un buen alimento para incluir en nuestra dieta! Además nos alegrarán los platos con su color rojo vistoso y llamativo. Tal vez es el momento de rescatarlas del olvido y sacarles un poco esa fama de timo inmerecida.

Aquí us deixo amb algunes receptes per incloure baies de Goji a la vostra dieta, no us les perdeu!

Aquí os dejo con algunas recetas para incluir baias de Goji en vuestra dieta, no os las perdais!

Referències:

Bondia-Pons I., Savolainen O., Törrönen R., Martínez J. A., Poutanen K., Hanhineva K. 2014. Metabolic profiling of Goji berry extracts for discrimination of geographical origin by non-targeted liquid chromatography coupled to quadrupole time-of-flight mass spectrometry. Food Research International, 63: 132-138.

Donno D., Beccaro G. L., Mellano M. G., Cerutti A. K., Bounous G. 2015. Goji berry fruit (Lycium spp.): antioxidant compound fingerprint and bioactivity evaluation. Journal of Functional Foods, 18: 1070-1085.

Kulczynski B., Gramza-Michalowska A. 2016. Goji berry (Lycium barbarum): Composition and Health Effects - a Review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 66: 67-75.

També et pot interessar

bottom of page