top of page

Dieta per gastroenteritis: NO és Aquarius i pernil dolç


dieta blanda gastroenteritis no aquarius 01

Aprofito que aquests dies he estat amb gastroenteritis i de visita per urgències per parlar-vos de la dieta tova que es recomana en aquests casos.

Malauradament encara hi ha molts professionals de la salut amb pocs coneixements de nutrició que recomanen beure Aquarius i pernil dolç.

En casos de gastroenteritis fortes, les primeres hores no es sol tolerar res, però més endavant la dieta recomanada seria:

HIDRATACIÓ

Si passen més de 24 hores que no es tolera cap tipus de líquid, és millor que acudiu a urgències per què us donin suero per via, ja que hi ha perill de deshidratació, i valorin la gravetat de la gastroenteritis.

Pels vòmits i diarrea hi ha molta pèrdua de líquid, però també de sals minerals. A la farmàcia venen uns preparats per dissoldre que porten la composició idònia per recuperar aquestes sals minerals i l’aigua.

Tot i així (aquest seria el meu cas) a vegades no ve gens de gust de beure’l o no es tolera bé o no agrada el gust. A mi em sap greu però no puc amb aquests preparats, ja he passat unes quantes gastroenteritis greus i no hi ha hagut manera. En aquests casos, el millor és beure aigua. Si bé no portarà els minerals, almenys evitarem deshidratar-nos.

També són molt útils caldos de verdures i infusions (camamilla, anís, fonoll).

Per què l’Aquarius no és recomanable?

Doncs bé, en primer lloc no és una beguda saludable, si bé porta sals minerals (en teoria per recuperar-se de la pèrdua de líquid i sals per sudoració després de fer esport), no hi són en les quantitats i proporcions idònies per recuperar-se de vòmits i a més porta una quantitat enorme de sucre, que no és gens beneficiós en cas de gastroenteritis ja que pot agreujar la deshidratació.

DIETA TOVA

Quan comencem a tolerar menjar sòlid és important que sigui de fàcil digestió. En aquest cas és indicat aliments sense fibra com arròs i pa blanc, carns blanques a la planxa com pit de pollastre o de gall d’indi i peix blanc com lluç, rap.

També són indicades verdures cuites, en forma de cremes, o bé al vapor o bullides. Hi podem posar un rajolinet d’oli. Especialment la pastanaga, la carbassa o el carbassó. Les verdures crues millor deixar-les per més endavant.

Com a fruites, és molt recomanable la compota de poma sense sucre (podeu trobar la recepta aquí) ja que és molt digestiva.

També podeu incloure ou (bullit o a la planxa)

Làctics

La lactosa és de difícil digestió, per tant en un principi no es recomanen làctics, sí iogurts naturals, però a mesura que aneu trobant-vos millor podeu anar incorporant formatge baix greix i llet.

QUÈ NO inclou una dieta per gastroenteritis

Aliments fregits, picants, irritants com te o cafè, excés de greix i sucre, aliments ultraprocessats (com pernil dolç, galetes, etc), aliments amb molta fibra, fruites i verdures crues.

I què passa amb els nadons que fan lactància materna o llet de fórmula?

La llet materna evidentment porta lactosa, però en cap cas estaria indicat retirar la lactància, ja que la llet materna aporta una quantitat d’anticossos i defenses que poden ser decisives perquè la gastroenteritis no sigui més greu i no hi hagi deshidratació. Sí que es pot acompanyar de suero oral especial per nadons que es pot trobar en farmàcies, però acompanyar, mai substituir.

En el cas que el nadó prengui llet de fórmula, tampoc està indicat retirar-li la llet, ja que tot i que no li aportarà les defenses que pot aportar la llet materna, és una bona font de nutrients i de hidratació.

Aquí us deixo aquesta infografia que us anirà molt bé per visualitzar què és recomanable i què no en cas de gastroenteritis, realitzada per Aitor Sánchez i Lucía Martínez.

dieta gastroenteritis no aquarius 02

I pels més petits us deixo algunes idees perquè l'arròs bullit no sigui tan avorrit. En forma d'estrella o de castell ha triomfat molt!

dieta gastroenteritis no aquarius 04

dieta gastroenteritis no aquarius 05

Versión en castellano

Aprovecho que estos días he estado con gastroenteritis y de visita por urgencias para hablaros de la dieta blanda que se recomienda en estos casos.

Desgraciadamente todavía hay muchos profesionales de la salud con pocos conocimientos de nutrición que recomiendan beber Aquarius y jamón dulce.

En casos de gastroenteritis fuertes, las primeras horas no se suele tolerar nada, pero más adelante la dieta recomendada sería:

HIDRATACIÓN

Si pasan más de 24 horas que no se tolera ningún tipo de líquido, es mejor que acudáis a urgencias para que os den suero por vía, ya que hay peligro de deshidratación, y que valoren la gravedad de la gastroenteritis.

Por vómitos y diarrea hay mucha pérdida de líquido, pero también de sales minerales. En la farmacia venden unos preparados para disolver que llevan la composición idónea para recuperar estas sales minerales y el agua.

Aun así (este sería mi caso), a veces no apetece nada beberlo o no se tolera bien o no gusta el sabor. A mí me sabe mal pero no puedo con estos preparados, ya he pasado varias gastroenteritis graves y no ha habido manera. En estos casos, lo mejor es beber agua. Si bien no llevará los minerales, al menos evitaremos deshidratarnos.

También son muy útiles caldos de verduras e infusiones (manzanilla, anís, hinojo).

¿Por qué el Aquarius no es recomendable?

Pues bien, en primer lugar no es una bebida saludable, si bien lleva sales minerales (en teoría para recuperarse de la pérdida de líquido y sales por sudoración después de hacer deporte), no están en las cantidades y proporciones idóneas para recuperarse de vómitos y además lleva una cantidad enorme de azúcar, que no es nada beneficioso en caso de gastroenteritis ya que puede agravar la deshidratación.

DIETA BLANDA

Cuando empezamos a tolerar comida sólida es importante que sea de fácil digestión. En este caso es indicado alimentos sin fibra como arroz y pan blanco, carnes blancas a la plancha como pechuga de pollo o de pavo y pescado blanco como merluza, rape.

También son indicadas verduras cocidas, en forma de cremas, o bien al vapor o hervidas. Podemos poner un chorrito de aceite. Son especialmente indicadas la zanahoria, la calabaza o el calabacín. Las verduras crudas mejor dejarlas para más adelante.

Como frutas, es muy recomendable la compota de manzana sin azúcar (podéis encontrar la receta aquí) ya que es muy digestiva.

También podéis incluir huevo (hervido o en la plancha)

Lácteos

La lactosa es de difícil digestión, por lo tanto en un principio no se recomiendan lácteos, sí yogures naturales, pero a medida que os vayáis encontrando mejor, podéis ir incorporando queso bajo grasa y leche.

QUÉ no incluye una dieta por gastroenteritis

Alimentos fritos, picantes, irritantes como té o café, exceso de grasa y azúcar, alimentos ultraprocesados (como jamón dulce, embutidos, galletas, etc). Llevan mucha sal, azúcar y aditivos que no los hacen para nada digestivos. Tampoco se recomiendan alimentos con mucha fibra, y frutas y verduras crudas.

Y qué pasa con los bebés que hacen lactancia materna o leche de fórmula?

La leche materna evidentemente lleva lactosa, pero en ningún caso estaría indicado retirarla, ya que la leche materna aporta una cantidad de anticuerpos y defensas que pueden ser decisivas para que la gastroenteritis no sea más grave y no haya deshidratación. Sí que se puede acompañar de suero oral especial para bebés que podéis encontrar en farmacias, pero acompañar, nunca sustituir.

En caso de que el bebé tome leche de fórmula, tampoco está indicado retirarle la leche, ya que aunque no le aporte las defensas de la leche materna, es una buena fuente de nutrientes y de hidratación.

Aquí os dejo esta infografía que os irá muy bien para visualizar qué es recomendable y qué no en caso de gastroenteritis, realizada por Aitor Sánchez y Lucía Martínez.

dieta gastroenteritis NO aquarius 03


També et pot interessar

bottom of page