top of page

Consells d'alimentació per viatjar amb nadons II (6-12 mesos)


consells alimentacio viatjar nadons consejos alimentacion viajar bebes 01

Aquesta és la segona entrada de la sèrie de consells d’alimentació per viatjar amb nadons, i em centraré en l’etapa dels 6 als 12 mesos, que potser és la que pot resultar una mica més complicada. Més complicada potser perquè és quan els nadons necessiten aliments una mica diferents als que podríem menjar nosaltres de viatge, i necessita més varietat que en l’etapa anterior de 0 a 6 mesos

En aquesta etapa el vostre nadó comença a provar altres aliments diferents de la llet, ja siguin fruites, verdures, cereals, carn, peix, ous... I no heu de tenir cap problema fent tant BLW com triturats. Recordeu que al principi només cal que vagi provant aliments, no cal que n’ingereixi una gran quantitat, per tant només fent una o dues cullerades o bocinets d’algun aliment ja n’hi ha prou, continuarà bevent molta llet.

Si ja esteu més avançats i menja força part d’alimentació complementària, se us plantejaran dubtes tipus, on és millor allotjar-se, en un apartament o en un hotel? Què fem al restaurant?

Aquí us faré una mica d’esquema dels àpats del dia i de com es poden anar gestionant tant si feu BLW com triturats, respectant sempre els aliments introduïts segons cada edat com us mostra aquesta guia de la Generalitat de la introducció d'aliments en la primera infància

Esmorzar:

Aquí, tant si aneu en un hotel com en un apartament us recomano que el prepareu vosaltres. Si li doneu cereals, podeu dissoldre’ls en aigua, llet materna o llet en pols a l’habitació mateix de l’hotel. A l’hotel segur que us poden escalfar una mica d’aigua i si no, sent estiu, és molt còmode utilitzar aigua a temperatura ambient. Però si seguiu uns horaris fixes d’àpats i us coincideix en una hora en que ja heu marxat de l’apartament o habitació, podeu fer la preparació a qualsevol lloc on estigueu, si esteu al cotxe podeu parar pel camí i donar-li l’esmorzar sota un arbre, si esteu visitant una ciutat doncs en qualsevol parc, si esteu en una excursió per la muntanya doncs feu una pausa... Els àpats del nadó no tenen per què fer-vos estar dins un apartament o una habitació obligatòriament.

Necessitareu:

* Caixa de farinetes de cereals. No cal que la porteu de casa, en tenen a tot arreu. Va bé portar el menjar just del dia de viatge i comprar una caixa a la vostra destinació (anant en un país estranger, és bona idea provar marques d’allà, moltes vegades fareu descobriments que llavors trobareu a faltar quan torneu aquí!)

Utilitzeu cereals amb gluten o sense gluten segons el punt on us trobeu en la introducció d’alimentació del nadó. Podeu trobar una guia al respecte a aquí.

* Si soleu preparar els cereals a casa a partir d'arròs bullit i avena, podeu seguir-ho preparant anant de viatge i emportar-vos-ho en un tupper.

* Llet en pols (si no fa pit o no us en traieu) També us aconsello portar les dosis del dia de viatge i comprar-ne en el lloc de destinació.

* Aigua

Anant de vacances és complicat portar bossetes amb llet materna congelada, és fàcil que es faci malbé si no està refrigerada o bé hauríeu de portar l’extractor de llet, que comporta temps, i si el vostre nadó fa pit després dels cereals, anant de viatge no val la pena que us compliqueu la vida, amb aigua es pot preparar una papilla de cereals perfectament. I després i durant el dia ja anirà fent preses de pit.

L’aigua en alguns països europeus es sol veure amb gas. Procureu agafar l’aigua sense gas, en un supermercat ple d’ampolles d’aigua amb etiquetes en idiomes estranys és molt fàcil equivocar-se i vegades n’hi ha moltes més amb gas que no pas sense! alguns països tenen fins i tot aigua especial per nadons, aquesta és de mineralització dèbil, us la recomano també per a vosaltres ja que a vegades jo mateixa comprant aigües naturals m’he emportat alguna sorpresa amb aigües amb molta concentració de minerals i un gust com picant. Si en trobeu, compreu marques conegudes: EVIAN o VITTEL.

* Un petit bol, una cullera i un pitet, que podeu portar a la motxilla.

Si feu BLW, més fàcil encara, podeu donar-li un tros de pa, tomàquet, fruita tova, formatge, ou, seguint el que acostumeu a menjar vosaltres (sempre que sigui saludable) i que es pot portar en un petit tupper i donar-li en qualsevol moment.

Dinar:

Si feu triturats:

El del primer dia, porteu-vos-el de casa, així ja no us heu de preocupar. Un triturat fet per vosaltres amb verdures, carn o peix, patata...

Els dels dies següents:

Si esteu en un hotel, assegureu-vos abans que sigui baby friendly ja que us en poden preparar segons les vostres indicacions. Aquí us deixo el link d’exemple a un hotel on hem anat molt nosaltres a la Vall d’Aran i on ja me’n preparaven a mi quan era un bebè (Hotel Lacreu).

Un apartament resulta una opció molt còmode en aquesta etapa, ja que us permet cuinar i preparar els triturats pels àpats dels vostres nadons per emportar-vos-els el dia següent, demaneu que tinguin minipímer! Si no, en podeu comprar un de barat al mateix lloc. Un apartament pot semblar la opció més còmode a priori, però tingueu en compte que comporta més feina, feina d’anar a comprar el menjar, de cuinar, de preparar i de netejar...

Els triturats de verdures i carn o peix que venen preparats (els típics “potitos”) no us els recomano, ho podeu provar, però en la meva experiència no són massa ben rebuts pels nadons, realment el gust no els sol agradar, i jo per exemple mai havia vist l’Ada fent tantes arcades. Però si us resulta, endavant, és còmode i tot i que és molt més recomanable un triturat casolà, els comercials són una bona opció anant de viatge. Recordeu que en alguns països com França, Alemanya i Itàlia no els venen en farmàcies com aquí, si no que en supermercats i botigues d’alimentació. Nosaltres ens hem tornat bojos buscant potitos de fruites per farmàcies franceses!

Si feu BLW:

En aquesta etapa, sobretot al principi, els nadons encara mengen aliments tous i poc condimentats que poden ser difícils de trobar en restaurants. Per això us recomano que igual que en cas dels triturats us porteu el menjar preparat de casa el del primer dia, i després us porteu cada dia un dinar adequat pel nadó preparat en el vostre apartament o bé que us el preparin en algun hotel baby friendly com he dit abans que us puguin fer menjars especials.

Ja més endavant ho teniu més fàcil, ja que li podeu donar a provar part del vostre dinar i sopar al nadó, respectant sempre els aliments que poden menjar i procurant fer tries d’àpats el més saludables possibles, que no sempre és fàcil quan anem de viatge, però sí que procurarem anar a restaurants més saludables o bé portar-nos entrepans o tuppers fets per nosaltres.

En cas d’estar a l’hotel, un bufet lliure ens permet tenir molt ventall d’aliments per escollir aquells més adequats pel nostre nadó i oferir-li més varietat d’aliments i de textures perquè les provi.

Durant les vacances, i més a l’estiu, us recomano que us oblideu de la pressió d’anar a escalfar el menjar del nadó, ja sigui un triturat o bé en trossets, la pressió d’haver de tenir accés a algun lloc on us l’escalfin. A temperatura ambient també els agrada, incús millor en aquesta etapa en que els comencen a sortir les dents i les coses calentes els molesten molt. Així resulta molt més fàcil donar el dinar en qualsevol lloc on us trobeu.

Berenar:

El berenar sol ser l’àpat on es dona fruita, però ja sabeu que la podeu donar quan vulgueu.

Per la fruita, al contrari que els triturats de dinar, us recomano que en porteu de comprats ja preparats. Les fruites es solen oxidar amb el temps i si portem el triturat de casa, a la tarda ja sol tenir mal gust i estar oxidat. Per tant, aquí la opció més còmode és portar-ne o comprar-ne de comercials. Per sort, a diferència dels “potitos” de dinar/sopar, els de fruita solen ser molt ben acceptats i el gust és molt bo. Assegureu-vos, però, que no porten sucres afegits i que siguin marques bio com Babybio o Hipp. Hero per exemple prepara unes papilles de fruita ultradolces i embafadores que semblen melmelades. Gens recomanables.

En BLW fruites toves com plàtans resulten de molta utilitat ja que es poden transportar fàcilment sense oxidar-se i es poden comprar en qualsevol fruiteria o supermercat.

En aquesta etapa sol passar que el nadó comenci a tenir una mica de restrenyiment, ja sigui per la introducció de l’alimentació complementària o bé pel canvi i el viatge. Per això tingueu en compte que el plàtan i la poma solen restrènyer, i que la pruna va bé pel restrenyiment. En aquest cas també us recomano afegir força ceba en els àpats de dinar i sopar.

Sopar:

Com en el cas del dinar.

Snacks:

És molt bona idea portar sempre a sobre snacks saludables com bastonets de pa (mireu sempre que portin només farina, llevat i com a molt oli d’oliva o de girasol, eviteu els que portin olis de palma, olis vegetals indeterminats, sucre i etc). També hi ha bastonets de verdures...

Absteniu-vos també de galetes, per molt que siguin per infants o vagin dirigides a nadons, no són gents saludables. Tenen molta quantitat de sucre, que comporta molts problemes com us explico aquí, i olis de palma. Per tant, un pa, o una fruita tova com un plàtan poden ser opcions molt millors, barates i fàcils de trobar.

Si no feu BLW, un viatge és una bona oportunitat per provar de donar al vostre nadó alguns aliments en trossets, ja sigui per sopar o per dinar o per berenar.

A la carretera:

Si fem viatges llargs en cotxe, és important anar parant perquè el nadó descansi. Us recomano aprofitar tota l’estona que el nadó dormi per conduir i avançar el màxim possible, i adaptar les pauses a les necessitats del nadó.

És recomanable en aquesta etapa dels 6 als 12 mesos que els nadons comencen a asseure’s, gatejar, portar al cotxe sempre una tovallola o manta ben gran per fer parades i estendre-la a terra perquè el nadó es pugui moure lliurement i descansar d’estar molta estona assegut a la cadireta del cotxe. Aquí és un bon moment per donar-li el menjar, i mentrestant dinar vosaltres. Així que en aquesta etapa, més que anar a seure a dinar a bars i restaurants, és molt bona idea el pícnic. Tampoc cal que us compliqueu molt si aneu de viatge. Podeu portar tuppers amb algun menjar preparat, oli, coberts i gots si en teniu, però els entrepans resulten molt més pràctics. Fàcils de preparar, no porteu trastos que després heu de recollir, netejar i tornar a carregar i podeu fer un dinar ben complet i saludable. No cal que siguin els típics entrepans de pernil dolç i formatge, aprofiteu a introduir força verdures, trossos de tomàquet, escalivada, enciam, xampinyons, hummus de cigrons... I de postres fruita, ideal per viatjar.

consells alimentacio viatjar nadons consejos alimentacion viajar bebes 02

A l’avió:

Us recordo que és important que tant en enlairar-se com en aterrar doneu el pit al vostre nadó per equilibrar les pressions de les orelles. Si fa biberó, podeu portar potets de biberó amb la quantitat de llet en pols ja pesada, i en el moment d’enlairar-se i aterrar només cal que afegiu l’aigua i agiteu i ja el teniu preparat. En general us deixaran pujar aigua pel nadó, si no, la podeu comprar just abans de pujar un cop passat el control.

També us deixaran passar tot tipus de llets, potitos i triturats pel nadó, com a molt els faran un escàner especial però us ho deixen portar tot.

I com a apunt final dir-vos que no us atabaleu si en aquesta etapa no menja com acostuma a fer a casa, tot és nou i un descobriment pels nadons, hi ha molts estímuls nous i si durant el dinar no han menjat massa, ja menjaran per sopar o al dia següent. Tenen molta capacitat per autoregular-se i els hem de respectar. També el fet que els estiguin sortint les dents fa que perdin la gana, però no us atabaleu. Vigileu només si hi pot haver hagut algun problema tipus intolerància en introduir algun nou aliment amb una reacció tipus vòmits, diarrees, erupcions...

Aquesta etapa és molt divertida, gaudiu del viatge amb el vostre nadó, segur que tornarà havent après un munt de coses i adquirit noves habilitats.

A baix de tot el post us deixo més fotos!

Bon viatge!!

(Podeu consultar els consells d'alimentació per viatjar amb nadons de 0 a 6 mesos aquí)

Laura

XX

consells alimentació viatjar nadons consejos alimentacion viajar bebes 02

Versión en Español

Esta es la segunda entrada de la serie de consejos de alimentación para viajar con bebés, y me centraré en la etapa de los 6 a los 12 meses, que quizá es la que podría ser un poco más complicada. Más complicada porque es cuando los bebés necesitan alimentos un poco diferentes a los que podríamos comer nosotros de viaje, y necesita más variedad que en la etapa anterior de 0 a 6 meses (LINK)

En esta etapa el bebé empienza a probar otros alimentos diferentes de la leche, ya sean frutas, verduras, cereales, carne, pescado, huevos... Y no debeis tener ningún problema haciendo tanto BLW como triturados. Recordad que al principio sólo debe ir probando alimentos, no es necesario que ingiera una gran cantidad, por lo tanto sólo tomando una o dos cucharadas o pedacitos de algún alimento ya basta, continuará bebiendo mucha leche.

Si ya está más avanzado y come bastante parte de alimentación complementaria, se os plantearán dudas tipo, donde es mejor alojarse en un apartamento o en un hotel? Qué hacemos en un restaurante?

Aquí os haré un poco de esquema de las comidas del día y de cómo las podéis ir gestionando tanto si haceis BLW como triturados, respetando siempre los alimentos introducidos según cada edad como os muestra esta guía de la Generalitat:

Desayuno:

Aquí, tanto si os alojáis en un hotel como en un apartamento os recomiendo que lo prepararéis vosotros. Si le dais cereales, podéis disolverlos en agua, leche materna o leche en polvo en la habitación mismo del hotel. En el hotel seguro que os pueden calentar un poco de agua y si no, siendo verano, es muy cómodo utilizar agua a temperatura ambiente. Pero si seguis unos horarios fijos de comidas y os coincide en una hora en que ya estáis fuera del apartamento o habitación, podéis hacer la preparación en cualquier lugar donde os encontréis: si estáis en el coche podéis parar por el camino y darle la desayuno bajo un árbol, si estáis visitando una ciudad pues en cualquier parque, si estáis de excursión por la montaña haced una pausa ... Las comidas del bebé no tienen por qué haceros estar dentro de un apartamento o una habitación obligatoriamente .

Necesitaréis:

* Caja de papillas de cereales. No es necesario que la traigáis de casa, tienen en todas partes. Va bien llevar la comida justo del día de viaje y comprar una caja en vuestro destino (yendo en un país extranjero, es buena idea probar marcas de allí, muchas veces haréis descubrimientos que echaréis de menos cuando volváis aquí!)

Utilizad cereales con gluten o sin gluten según el punto donde os encontréis en la introducción de la alimentación del bebé. Podéis encontrar una guía al respecto aquí.

* Leche en polvo (si no dais el pecho o no os quitáis) También os aconsejo llevar las dosis del día de viaje y comprar un tarro en el lugar de destino.

* Agua

Yendo de vacaciones es complicado llevar bolsitas con leche materna congelada, es fácil que se dañe si no está refrigerada o bien deberéis llevar el extractor de leche, que conlleva tiempo. Si vuestro bebé toma pecho después de los cereales, yendo de viaje no merece la pena que os compliquéis la vida, con agua podéis preparar una papilla de cereales perfectamente. Y después y durante el día ya irá haciendo tomas de pecho.

El agua en algunos países europeos suele ser con gas. Procurad comprar agua sin gas. En un supermercado lleno de botellas de agua con etiquetas en idiomas extraños es muy fácil equivocarse y veces hay muchas más con gas que sin! Algunos países tienen incluso agua especial para bebés. Ésta es de mineralización débil, os la recomiendo incluso para vosotros ya que a veces yo misma comprando aguas naturales me he llevado alguna sorpresa con aguas con mucha concentración de minerales y un sabor como picante. En Bulgaria, todo escrito en cirílico, un agua con una etiqueta con la foto de un bebé nos salvaba la vida! Si encontráis, comprad marcas conocidas: EVIAN o Vittel.

* Un pequeño cuenco, una cuchara y un babero, que podéis llevar en la mochila.

Si el bebé hace BLW, lo tenéis más fácil aún. Podéis darle un pedazo de pan, tomate, fruta blanda, queso, huevo, siguiendo lo que acostumbráis vosotros a desayunar (siempre que sea saludable), y que os podéis llevar en un pequeño tupper y ofrecerselo en cualquier momento .

Comida:

Si toma triturados:

El del primer día, llevadlo vosotros mismos de casa, así ya no tenéis que preocuparos. Un triturado hecho por vosotros con verduras, carne o pescado, patata...

Los de los días siguientes:

Si os alojáis en un hotel, aseguraos antes de que sea baby friendly ya que os los pueden preparar según vustras indicaciones. Aquí os dejo el link de ejemplo a un hotel donde hemos ido mucho nosotros en el Valle de Aran y donde ya me preparaban triturados a mí cuando era un bebé (Hotel Lacreu).

Un apartamento resulta una opción muy cómoda en esta etapa, ya que os permite cocinar y preparar los triturados para las comidas del bebé para llevároslas el día siguiente, pedid que tengan minipímer! Si no, podéis comprar uno barato en el mismo lugar. Un apartamento puede parecer la opción más cómoda a priori, pero tened en cuenta que conlleva más trabajo, trabajo de ir a comprar la comida, de cocinar, de preparar y limpiar...

Los triturados de verduras y carne o pescado que venden ya preparados (los típicos "potitos") no os los recomiendo, podéis probar si os funcionan, pero en mi experiencia no son muy bien recibidos por los bebés, realmente el sabor no les suele gustar, y yo por ejemplo nunca había visto Ada haciendo tantas arcadas. Pero si os resulta, adelante, es cómodo y aunque es mucho más recomendable un triturado casero, los comerciales son una buena opción yendo de viaje. Recordad que en algunos países como Francia, Alemania e Italia no los venden en farmacias como aquí, si no que en supermercados y tiendas de alimentación. Nosotros nos hemos vuelto locos buscando potitos de frutas en farmacias francesas!

Si hace BLW:

En esta etapa, sobre todo al principio, los bebés todavía comen alimentos blandos y poco condimentados que pueden ser difíciles de encontrar en restaurantes. Por eso os recomiendo que, al igual que en caso de los triturados, os llevéis la comida preparada de casa el primer día, y después os llevéis cada día una comida adecuada para el bebé preparada en vuestro apartamento o bien que os lo preparen en algún hotel baby friendly como he mecionado antes que puedan hacer comidas especiales.

Ya más adelante lo tenéis más fácil, ya que le podéis dar a probar parte de vuestro almuerzo y cena al bebé, respetando siempre los alimentos que pueden comer y procurando hacer elecciones de comidas lo más saludables posibles, que no siempre es fácil cuando vamos de viaje. Pero sí que procuraremos ir a restaurantes más saludables o bien llevarnos bocadillos y tuppers hechos por nosotros.

En caso de estar en el hotel, un buffet libre nos permite tener un abanico muy amplio de alimentos para escoger aquellos más adecuados para el bebé y ofrecerle más variedad de alimentos y de texturas para que las pruebe.

Durante las vacaciones, y más en verano, os recomiendo que os olvidéis de la presión de calentar la comida del bebé, ya sea un triturado o bien trocitos. A temperatura ambiente también les gusta, incluso mejor en esta etapa en que los empiezan a salir los dientes y las cosas calientes les molestan mucho. Así resulta mucho más fácil darles la comida en cualquier lugar donde os encuentréis.

Merienda:

La merienda suele ser la comida donde se da fruta, pero ya sabéis que la podéis ofrecer en cualquier momento.

Para la fruta, al contrario que los triturados de comer, os recomiendo que llevéis potitos comprados ya preparados. Las frutas suelen oxidarse con el tiempo y si llevamos el triturado de casa, por la tarde ya suele tener mal sabor y estar oxidado. Por lo tanto, aquí la opción más cómoda es llevar o comprar los potitos comerciales. Por suerte, a diferencia de los "potitos" de comida /cena, los de fruta suelen ser muy bien aceptados y el sabor es muy bueno. Asegúraos, sin embargo, que no llevan azúcares añadidos y que sean marcas bio tipo Babybio o Hipp. Hero, por ejemplo, prepara unas papillas de fruta ultradulces y empalagosas que parecen mermeladas. Nada recomendables.

En BLW frutas blandas como plátanos resultan de mucha utilidad ya que se pueden transportar fácilmente sin oxidarse y se pueden comprar en cualquier frutería o supermercado.

En esta etapa suele ocurrir que el bebé tenga un poco de estreñimiento, ya sea por la introducción de la alimentación complementaria o bien por el cambio y el viaje. Por eso tened en cuenta que el plátano y la manzana suelen estreñir, y que la ciruela va bien para el estreñimiento. En este caso también os recomiendo añadir cebolla en las comidas de almuerzo y cena.

Cena:

Como en el caso de la comida.

Snacks:

Es muy buena idea llevar siempre encima snacks saludables como palitos de pan (fijaos siempre que lleven sólo harina, levadura y como mucho aceite de oliva o de girasol, evitad los que lleven aceites de palma, aceites vegetales indeterminados, azúcar y etc). También hay bastoncillos de verduras...

Absteneos también de las galletas, por mucho que sean para niños o vayan dirigidas a bebés, no son nada saludables. Tienen mucha cantidad de azúcar, que conlleva muchos problemas como os cuento aquí, y aceites de palma. Por lo tanto, un pan, o una fruta blanda como un plátano pueden ser opciones mucho mejores, baratas y fáciles de encontrar.

Si no realizas BLW, un viaje es una buena oportunidad para probar de darle a vuestro bebé algunos alimentos en trocitos, ya sea para cenar o para comer o para merendar.

En la carretera:

En los viajes largos en coche es importante ir parando para que el bebé descanse. Os recomiendo aprovechar todo el tiempo que el bebé duerma para conducir y avanzar lo máximo posible, y adaptar las pausas a las necesidades del bebé.

Es recomendable en esta etapa de los 6 a los 12 meses, en que los bebés comienzan a sentarse, gatear, llevar en el coche siempre una toalla o manta bien grande para hacer paradas y extenderla en el suelo para que el bebé pueda moverse libremente y descansar de estar mucho rato sentado en la sillita del coche. Aquí es un buen momento para darle la comida, y mientras tanto comer vosotros. Así que en esta etapa, más que ir a sentaros a comer en bares y restaurantes, es muy buena idea el pícnic. Tampoco es necesario que os compliqueis mucho si estáis de viaje. Podéis llevar tuppers con comida preparada, aceite, cubiertos y vasos, pero los bocadillos resultan mucho más prácticos. Fáciles de preparar, no lleváis trastos que después tenéis que recoger, limpiar y volver a cargar y podéis hacer una comida bien completa y saludable. No es necesario que sean los típicos bocadillos de jamón dulce y queso, podéis introducir muchas verduras, trozos de tomate, escalivada, lechuga, champiñones, hummus de garbanzos ... Y de postre fruta, ideal para viajar.

En el avión:

Os recuerdo que es importante que tanto al despegar como al aterrizar deis el pecho a vuestro bebé para equilibrar las presiones de las orejas o bien biberón. En este caso podéis llevar los potecitos de biberón con la cantidad de leche en polvo ya pesada, y en el momento de despegar y aterrizar simplemente añadís el agua y agitáis. Y ya lo tenéis listo. En general os dejarán subir agua para el bebé, si no, compradla justo antes de subir al avión una vez pasado el control.

También os dejarán pasar todo tipo de leches, potitos y triturados para el bebé, como mucho les harán un escáner especial pero os lo dejan llevar todo.

Y como apunte final deciros que no os agobiéis si en esta etapa el bebé no come como suele hacerlo en casa. Todo es nuevo y un descubrimiento, hay muchos estímulos nuevos y si durante el almuerzo no han comido demasiado, ya comerán para cenar o al día siguiente. Tienen mucha capacidad para autorregularse y los debemos respetar. También el hecho de que les estén saliendo los dientes hace que pierdan el apetito, pero no os agobiéis. Vigilad sólo si puede haber habido algún problema tipo intolerancia en introducir algún nuevo alimento con una reacción de vómitos, diarreas, erupciones...

Esta etapa es muy divertida, disfrutad del viaje con vuestro bebé, veréis como vuelve habiendo aprendido un montón de cosas y adquirido nuevas habilidades.

Buen viaje!!

(Podéis consultar los consejos de alimentación para viajar con bebés de 0 a 6 meses aquí)

Laura

XX

consells alimentació viatjar nadons consejos alimentacion viajar bebes 03

consells alimentació viatjar nadons consejos alimentacion viajar bebes 05


També et pot interessar

bottom of page