top of page

Com gaudir d'un Nadal sense conseqüències ni males consciències

Taula Nadal consell nutricional

Imatge: Biancavaniglia.ifood.it

El Nadal és a tocar! És una època de trobades familiars, d’alegria, de regals, de festa i de grans àpats copiosos, dolços, etc. És una època en que si estem seguint una dieta ens preocupem bastant, i acostumen a donar-se dues actituds:

A.- Com que és Nadal, m’oblido de la dieta i menjo tot el que no he pogut menjar durant els últims mesos, i més ja que després ja tornaré a fer dieta.

Resultat: Uns quants quilos de més que ens llencen per la borda tota la feina i esforç fet durant les darreres setmanes. I a més, tenim un sentiment de culpa que ens rosega i ens fa sentir malament.

B.- Com que estic a dieta, no menjo cap torró, menjo un plat diferent per no saltar-me la dieta, mentre miro com la resta de la gent es menja neules i canelons amb cara de patiment.

Resultat: Passem un Nadal ple d’angoixa, sense ganes d’anar a les trobades familiars i amargats, que recordarem com el Nadal en que no vaig menjar res del que em venia de gust.

Evidentment, aquí he descrit dues actituds portades una mica a l’extrem, però era més que res per situar-nos.

Com tot en aquesta vida no és ni blanc ni negre, i a continuació us donaré alguns consells que podeu seguir aquestes festes per gaudir dels àpats familiars i dels menjars tradicionals d’aquesta època, sense tenir grans conseqüències a la bàscula ni sentiments de culpa.

1.- Moderació

Aquesta paraula és molt fàcil de dir, però molt difícil de mesurar. Què vol dir moderació? Amb 2 talls de turró m’estic moderant? Amb 3 ja no? I si bec una copa de cava? O ja m’estic passant? On és la frontera?

Tot dependrà de la dieta que estigui seguint cadascú i també de l’activitat física que faci, però com a norma, jo posaria:

No comprar turró i menjar només aquell que s’oferereixi en àpats a casa els altres. Si fem un àpat a casa nostra amb convidats, llavors si, és clar! Però aquí em refereixo a no tenir diferents barres de turró per casa i que ens incitin a picar.

En els àpats familiars seleccionar aquells turrons que més ens agraden (2-3 troços) posar-los al nostre plat i NO REPETIR! Aquesta seria la màxima :P D’aquesta manera gaudirem de menjar els nostres turrons preferits i no ens passarem.

Cava? Bé, com a nutricionista i farmacèutica no puc recomanar l’alcohol, em sap greu però NO és saludable, jo per mi l’eliminaria per complet, no aporta res més perjudici per la salut a part d’unes quantes (bastantes) calories buides. Si és molt vital per nosaltres, el que podeu fer és beure una copa (no més) en aquells àpats més assenyalats.

2.- Res de pica pica que podem trobar la resta de l’any

Si estem fent dieta i estem davant una època en que hi haurà àpats elaborats, contundents però que només es fan en aquestes èpoques, no ens atipem de xips, fuet i formatge que en podem trobar qualsevol dia! Guardem les calories per aquells plats que no tornaran a aparèixer a la taula fins al Nadal següent, i deixem els xips i el fuet per un diumenge qualsevol.

3.- Res de begudes ensucrades carregades de calories.

Els turrons ja porten molt de sucre, no hi afegim a més una o dues cocacoles!

4.- Passa dels dolços que trobes tot l’any

A moltes taules, després dels turrons no es sap per què hi apareixen caixes de bombons i galetetes. Nooooo! Ja heu menjat els turrons, i aquells que més us agraden, els bombons que es poden trobar a tot arreu i en qualsevol moment queden prohibits.

5.- Verdures a tope!

Tant en els entrants com en acompanyaments de plats intenteu incloure el màxim de verdures que pugueu, i mengeu-ne tanta com vulgueu. En forma d’amanida, cremes, al forn, saltejades... A part de fibra i vitamines, us aportarà sacietat i us facilitarà moderar-vos amb els aliments més calòrics.

6.- Moviment!!

Res de quedar-se asseguts en sobretaula durant hores. Després d’un àpat contundent com un dinar de Nadal, aneu a passejar, mínim una hora. El moviment facilitarà la digestió i que es posi en marxa el metabolisme per anar cremant calories.

Apunteu-vos a fer activitats, no us quedeu a casa, una horeta de gimnàs al matí, una cursa a la tarda. Aquí, per exemple, us deixo el link a la cursa de cap d’any que es fa a Sabadell. Només són 5 Km, vinga, animeu-vos!!

Seguint aquests petits consells segur que podeu gaudir de les festes sense perdre tots els bons hàbits que heu aconseguit fins ara.

QUE PASSEU UNES BONES FESTES!!!!!

Bon Nadal consell nutricional

Versión en castellano

La Navidad está cerca! Es una época de encuentros familiares, de alegría, de regalos, de fiesta y de grandes comidas copiosas, dulces, etc. Es una época en que si estamos siguiendo una dieta nos preocupamos bastante, y suelen darse dos actitudes:

A.- Como es Navidad, me olvido de la dieta y como todo lo que no he podido comer durante los últimos meses, y más ya que después ya volveré a hacer dieta.

Resultado: Unos cuantos kilos de más que nos tiran por la borda todo el trabajo y esfuerzo realizado durante las últimas semanas. Y además, tenemos un sentimiento de culpa que nos corroe y nos hace sentir mal.

B.- Como estoy a dieta, no como ningún turrón, me como un plato diferente para no saltarme la dieta, mientras miro como el resto de la gente se come barquillos y canelones con cara de sufrimiento. Resultado: Pasamos una Navidad llena de angustia, sin ganas de ir a los encuentros familiares y amargados, que recordaremos como la Navidad en que no comimos nada de lo que nos apetecía.

Evidentemente, aquí he descrito dos actitudes llevadas un poco al extremo, pero era más que nada para situarnos.

Como todo en esta vida no es ni blanco ni negro, y a continuación les dejo algunos consejos que podéis seguir estas fiestas para disfrutar de las comidas familiares y tradicionales de esta época, sin tener grandes consecuencias en la báscula ni sentimientos de culpa.

1.- Moderación

Esta palabra es muy fácil de decir, pero muy difícil de medir. ¿Qué significa moderación? ¿Con 2 cortes de turrón me estoy moderando? ¿Con 3 ya no? ¿Y si tomo una copa de cava? ¿O ya me estoy pasando? ¿Dónde está la frontera?

Todo dependerá de la dieta que estemos siguiendo cada uno y también de la actividad física que hagamos, pero como norma, yo pondría:

No comprar turrón y comer sólo aquel que se ofrezca en comidas en casa los demás. Si hacemos una comida en casa con invitados, entonces si, por supuesto! Pero aquí me refiero a no tener diferentes barras de turrón por casa y que nos inciten a picar.

En las comidas familiares seleccionar aquellos turrones que más nos gustan (2-3 trozos) ponerlos a nuestro plato y NO REPETIR! Esta sería la máxima :P Así disfrutaremos de comer nuestros turrones favoritos y no nos pasaremos.

¿Cava? Bueno, como nutricionista y farmacéutica no puedo recomendar el alcohol, lo siento pero NO es saludable, yo por mí lo eliminaría por completo, no aporta nada más perjuicio para la salud aparte de unas cuantas (bastantes) calorías vacías. Si es muy vital para vosotros, lo que podeis hacer es beber una copa (no más) en aquellas comidas más señaladas.

2.- Nada de pica pica que podemos encontrar el resto del año

Si estamos haciendo dieta y estamos ante una época en que habrá comidas elaboradas, contundentes pero que sólo se hacen en estas épocas, no nos hartamos de chips, fuet y queso que podemos encontrar cualquier día! Guardemos las calorías para aquellos platos que no volverán a aparecer en la mesa hasta la Navidad siguiente, y dejemos los chips y el fuet para un domingo cualquiera.

3.- Nada de bebidas azucaradas cargadas de calorías.

Los turrones ya llevan mucho azúcar, no añadamos además una o dos cocacolas!

4.- Pasad de los dulces que encuentramos todo el año

En muchas mesas, después de los turrones no se sabe por qué aparecen cajas de bombones y galletitas. Nooooo! Ya habeis comido los turrones, y aquellos que más os gustan, los bombones que se pueden encontrar en todas partes y en cualquier momento quedan prohibidos.

5.- Verduras a tope!

Tanto en los entrantes como en acompañamientos de platos intentad incluir el máximo de verduras que podais, y comed tanta como querais. En forma de ensalada, cremas, al horno, salteadas... Aparte de fibra y vitaminas, os aportará saciedad y os facilitará la moderación con los alimentos más calóricos.

6.- Movimiento!!

Nada de quedarse sentados en la sobremesa durante horas. Después de una comida contundente como una comida de Navidad, id a pasear, mínimo una hora. El movimiento facilitará la digestión y que se ponga en marcha el metabolismo para ir quemando calorías.

Apúntaros a hacer actividades, no os quedéis en casa, una hora de gimnasio por la mañana, una carrera por la tarde. Aquí, por ejemplo, os dejo el link a la carrera de fin de año que se hace en Sabadell. Sólo son 5 Km, venga, animaros!!

Siguiendo estos pequeños consejos seguro que podreis disfrutar de las fiestas sin perder todos los buenos hábitos que habeis conseguido hasta ahora.

PASAD UNAS FELICES FIESTAS!!!!!

Nadal consell nutricional

Image: Founterior.com

També et pot interessar

bottom of page