top of page

Oli de palma i metàstasis

oli de palma i metàstasis

Després d’un mes de bojos de classes, xerrades, pràctiques, etc, no he tingut gens de temps per escriure, tot i que tenia molts temes al cap. Però després de sentir una notícia a la ràdio, el post d’avui ha passat a primer terme.

La Vanguardia del 8 de desembre fa ressò de la següent notícia: “Descubierta una nueva estrategia para atajar las metàstasis”, arrel d’un article acabat de publicar a la revista Nature.

Les metàstasis es produeixen quan cèl·lules cancerígenes d’un determinat teixit emigren cap a altres teixits, s’hi instal·len i es reprodueixen. Aquest fet fa que un càncer tingui molt pitjor pronòstic i complica molt el seu tractament. Actualment, evitar les metàstasis és una de les estratègies en que s’està investigant més, i ja es comencen a obtenir resultats. Aquesta notícia n’és un, i consisteix en el desenvolupament d’un anticòs que bloqueja la proteïna CD36, una proteïna que es troba a la membrana de diferents tipus de cèl·lules i que facilita l’entrada de greix a la cèl·lula, que li aporta energia. Aquest anticòs encara es troba en fase experimental però de moment la investigació va en bon camí amb resultats molt prometedors.

Però un altre fet important d’aquesta investigació i de la proteïna CD36 és la seva relació amb l’àcid palmític, un àcid gras saturat (per tant ja sabíem que no era massa saludable) i que es troba en diferents olis vegetals molt utilitzats com el de palma i el de coco. Resulta que aquesta proteïna CD36 té especial afinitat amb aquest àcid palmític, així que el fa entrar a la cèl·lula per obtenir energia per créixer. Si aquesta cèl·lula és cancerígena, doncs malament! Creix i creix i es reprodueix cada vegada més.

Així, una conclusió important que podem extreure és que si no hi ha àcid palmític circulant per la sang, la cèl·lula cancerígena no en podrà agafar, i per tant no tindrà tanta energia per continuar creixent i reproduïr-se. En aquest article, ja es fa una recomanació nutricional,

i és de disminuir el consum d’aliments que portin àcid palmític.

Però quins són aquests aliments?

Doncs bé, aquest àcid forma part de la composició de l’oli de palma i l’oli de coco, i resulta que són els olis més utilitzats per la indústria alimentària per fer tot tipus de galetes, mueslis cruixents, palitos i altres aliments processats... Ja es sabia que era un oli de molt baixa qualitat i que en ser saturat era perjudicial per la salut, facilitava l’aterosclerosis, l’augment de colesterol, etc. Però ara, a més, ja s’ha descobert que pot facilitar la producció i creixement de metàstasis.

El tema és especialment preocupant quan la gran majoria de galetes dirigides als infants en porten, mireu-vos SEMPRE les etiquetes dels productes, i eviteu sempre aquells que portin greix de palma, de coco, i opteu per aquells que portin oli d’oliva o de girasol, lli.

Volia fer un post sobre la qualitat dels palitos que podem trobar al supermercat. N’hi ha de molt bona qualitat amb només oli d’oliva, pa i llevat, i d’altres amb olis de palma, coco, així que és molt important mirar-se sempre les etiquetes

Des d’aquí vull expressar la meva felicitació a aquest equip d’investigadors que lluita per avançar en la recerca i el coneixement, en trobar solucions més que promeses. I me’n sento especialment orgullosa ja que formen part del nostre país, hi han col·laborat investigadors d l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Hospital Vall d’Hebron i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM). Ja fa temps que dic que aquí hi ha els millors investigadors del món, amb els pocs recursos que tenim, la baixa qualitat dels contractes, les males condicions laborals, la poca inversió, etc, que es puguin obtenir resultats tan bons i de tan bona qualitat, sent fins i tot publicats a Nature, només és gràcies a la voluntat, a la dedicació, a la constància i a la feina de tots els investigadors, que s’estimen la seva feina i que són capaços de tirar-la endavant.

ENHORABONA A TOTS!!!!

Aquí us deixo els enllaços a l’article de Nature, i a la notícia de la Vanguàrdia.

Versión en castellano

Después de un mes de locos de clases, charlas, prácticas, etc, no he tenido nada de tiempo para escribir, aunque tenía muchos temas en la cabeza. Pero después de oír una noticia en la radio, el post de hoy ha pasado a primer plano.

La Vanguardia del 8 de Diciembre hace eco de la siguiente noticia: "Descubierta una nueva estrategia para atajar las metástasis", a raíz de un artículo recién publicado en la revista Nature.

Las metástasis se producen cuando células cancerígenas de un determinado tejido emigran hacia otros tejidos, se instalan y se reproducen. Este hecho hace que un cáncer tenga mucho peor pronóstico y complica mucho su tratamiento. Actualmente, evitar las metástasis es una de las estrategias en que se está investigando más, y ya se empiezan a obtener resultados. Esta noticia es uno de ellos, y consiste en el desarrollo de un anticuerpo que bloquea la proteína CD36, una proteína que se encuentra en la membrana de diferentes tipos de células y que facilita la entrada de grasa a la célula, que le aportará energía. Este anticuerpo aún se encuentra en fase experimental pero de momento la investigación va en buen camino con resultados muy prometedores.

Pero otro hecho importante de esta investigación y de la proteína CD36 es su relación con el ácido palmítico, un ácido graso saturado (que por lo tanto ya sabíamos que no era demasiado saludable) y que se encuentra en diferentes aceites vegetales muy utilizados como el de palma y el de coco. Resulta que esta proteína CD36 tiene especial afinidad con este ácido palmítico, así que lo hace entrar en la célula para obtener energía para crecer. Si esta célula es cancerígena, pues mal! Crece y crece y se reproduce cada vez más. Así, una conclusión importante que podemos extraer es que si no hay ácido palmítico circulando por la sangre, la célula cancerígena no podrá cogerlo, y por lo tanto no tendrá tanta energía para seguir creciendo y reproduciendose.

En este artículo, ya se hace una recomendación nutricional,

y es de disminuir el consumo de alimentos que lleven ácido palmítico.

Pero ¿cuáles son estos alimentos?

Pues bien, este ácido forma parte de la composición del aceite de palma y el aceite de coco, y resulta que son los aceites más utilizados por la industria alimentaria para hacer todo tipo de galletas, mueslis crujientes, palitos y otros alimentos procesados... Ya se sabía que era un aceite de muy baja calidad y que al ser saturado era perjudicial para la salud, facilitaba la aterosclerosis, el aumento de colesterol, etc. Pero ahora, además, ya se ha descubierto que puede facilitar la producción y crecimiento de metástasis.

El tema es especialmente preocupante cuando la gran mayoría de galletas dirigidas a los niños llevan aceite de palma. Leed SIEMPRE las etiquetas de los productos, y evitad siempre aquellos que lleven grasa de palma, de coco, optando por aquellos que lleven aceite de oliva o de girasol, lino.

Quería hacer un post sobre la calidad de los palitos que podemos encontrar en el supermercado. Los hay de muy buena calidad con sólo aceite de oliva, pan y levadura, y otros con aceites de palma, coco, así que es muy importante mirar siempre las etiquetas.

Desde aquí quiero expresar mi felicitación a este equipo de investigadores que lucha para avanzar en la investigación y el conocimiento, en encontrar soluciones más que promesas. Y me siento especialmente orgullosa ya que forman parte de nuestro país, han colaborado investigadores de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Barcelona (IRB), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Hospital Vall d'Hebron y l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM). Ya hace tiempo que digo que aquí hay los mejores investigadores del mundo, con los pocos recursos que tenemos, la baja calidad de los contratos, las malas condiciones laborales, la poca inversión, etc, que se puedan obtener resultados tan buenos y de tan buena calidad, siendo incluso publicados en Nature, sólo es gracias a la voluntad, a la dedicación, a la constancia y al trabajo de todos los investigadores, que se aman su trabajo y que son capaces de sacarlo adelante.

ENHORABUENA A TODOS!!!!

Aquí os dejo los enlaces en el artículo de Nature, y la noticia de la Vanguardia.

També et pot interessar

bottom of page