top of page

A la tardor, canvi d'armari i canvi de nevera


Sí que és veritat que quan s’acaba l’estiu, s’acaben les síndries, els melons, els préssecs sucosos, però a mi sempre em fa molta il·lusió quan apareixen a les fruiteries les primeres mandarines verdes. Són delicioses, àcides (potser a qui no li agrada aquest gust, no les troba massa bones) però per mi són el tret de sortida de la fruita i verdura de tardor.

A diferència del canvi d’armari que fem a la tardor amb la roba (que és pesat, fa mandra, mooolta mandra) el canvi de nevera que fem a la tardor és quasi imperceptible. Sense que ens n’adonem, la nostra nevera es va buidant de les fruites i verdures d’estiu i es va omplint de tardor i de cop i volta s’ha transformat per complet.

Apareixen els caquis, les figues, les magranes, les mandarines, les carbasses, els bolets, i tot i que molta fruita i verdura la podem trobar tot l’any, la de tardor és ara quan és més gustosa, ja que s’ha collit al seu temps de maduració, sense haver estat en càmeres. Els tomàquets, pebrots o albergínies per exemple, seran més pellosos i insípids.

Aprofitaré aquest post per parlar d’algunes fruites i verdures d’aquesta temporada amb les seves característiques i propietats

MAGRANA

magrana nutrició tardor castanyada halloween

Aquesta fruita originària del Pròxim Orient (Grècia, Palestina, Iran, Afganistan i Paquistan) és ideal per preparar macedònies de fruita, amanides, sola, acompanyada de iogur. És rica en vitamines A, B i C i té propietats astringents i antiinflamatòries. Té fibra i regula el trànsit intestinal. Té una quantitat elevada d’antocianines, un tipus de polifenols compostos amb gran activitat antioxidant, de manera que ajuda a prevenir malalties relacionades amb l’estrès oxidatiu i l’envelliment.

CARBASSA

carbassa nutrició tardor castanyada halloween

És una hortalissa amb baix contingut calòric però amb un gust i una textura que la fan molt versàtil a l’hora de cuinar-la. És ideal per fer sopes, cremes, al forn o postres pel seu gust dolç. Té molta aigua, de manera que es hidratant, ideal per la pèrdua d’aigua que tenim quan comença a fer fred i engeguem les calefaccions. La carbassa destaca pel seu alt contingut de carotenoides (4240 µg per 100g) que un cop ingerits es transformen en vitamina A, i de vitamina A (707 µg). El seu contingut és com 200 vegades més elevat que el d’altres hortalisses similars com el carbassó, així doncs és una gran aliada per aportar-nos vitamina A, que intervé en la visió, reproducció, sistema immunitari. A més, és antioxidant, de manera que ens protegeix de malalties relacionades amb l’estrès oxidatiu i l’envelliment, entre les quals s’hi troba el càncer.

CASTANYES

castanya nutrició tardor castanyada halloween

Al contrari d’altres fruits secs com les ametlles, les nous o els pinyons, porten molt poques kilocalories (171 per 100 g) quan la majoria de fruits secs en porten de 500 a 600 per 100 g. El fet és que porten molta aigua i poc greix, la majoria del qual és monoinsaturat o poliinsaturat, és a dir, del més saludable. Així doncs són una opció perfecte per aquelles persones que estan seguint una dieta per aprimar-se o no engreixar-se. Són una bona font de fibra, són baixes en sodi i riques en àcid fòlic.

I aquí us deixo alguns links amb receptes interessants amb aquests ingredients:

Brou de castanyes de la Carme Ruscalleda

Al desembre de 2012 vam anar a dinar al seu restaurant a Sant Pol, un regal fantàstic que ens van fer pel nostre casament. Haig de dir que tot, absolutament tot, era deliciós, sorprenent, equilibrat de gustos, textures, nutrients... En el menú que ens van donar hi anava inclosa la recepta d’un brou de castanyes que ens van oferir com a entrant i que era espectacular. Aquí us el deixo. Nosaltres l’hem reproduït fil per randa diverses vegades i sempre ens ha sortit fantàstic! És una opció perfecte per completar un menú de castanyada o de Halloween!

brou castanyes carme ruscalleda tardor castanyada halloween nutrició

Amanida amb magrana

Aquí us deixo una amanida ben completa amb molts colors on hi apareix la magrana per donar un toc dolç i refrescant de El Bloc de la mami

Receptes amb carbassa

Aquí us passo un recull de receptes amb carbassa de El Safareig on hi ha multitud de maneres de cuinar-la, cremes, truita, carbassa al forn... segur que en trobeu una que us agrada!

Receptes de Halloween

Per últim volia deixar-vos algunes receptes divertides i saludables si voleu celebrar una nit de por!

carbassetes de macedònia de fruites tardor nutrició castanyada halloween

fantasmets de plàtan gelat recepta saludable halloween

carbassetes d'arròs tardor nutrició saludable halloween

Versión en español

Sí que es verdad que cuando se acaba el verano se acaban las sandías, los melones, los melocotones jugosos, pero a mí siempre me hace mucha ilusión cuando aparecen en las fruterías las primeras mandarinas verdes. Son deliciosas, ácidas (quizás a quien no le gusta este sabor, no las encuentra demasiado buenas) pero para mí son el disparo de salida de la fruta y verdura de otoño.

A diferencia del cambio de armario que hacemos en otoño con la ropa (que es pesado, da pereza, muuucha pereza) el cambio de nevera que hacemos en otoño es casi imperceptible. Sin que nos demos cuenta, nuestra nevera se va vaciando de las frutas y verduras de verano y se va llenando de las de otoño y de repente se ha transformado por completo.

Aparecen los caquis, los higos, las granadas, las mandarinas, las calabazas, las setas, y aunque mucha fruta y verdura la podemos encontrar todo el año, la de otoño es ahora cuando es más sabrosa, ya que se ha recolectado a su tiempo de maduración, sin haber estado en cámaras. Los tomates, pimientos o berenjenas por ejemplo, serán más duros e insípidos.

Aprovecharé este post para hablar de algunas frutas y verduras de esta temporada con sus características y propiedades

GRANADA

Esta fruta originaria de Oriente Próximo (Grecia, Palestina, Irán, Afganistán y Pakistán) es ideal para preparar macedonias de fruta, ensaladas, sola, acompañada de yogur. Es rica en vitaminas A, B y C y tiene propiedades astringentes y antiinflamatorias. Tiene fibra y regula el tránsito intestinal. Tiene una cantidad elevada de antocianinas, un tipo de polifenoles, compuestos con gran actividad antioxidante, por lo que ayuda a prevenir enfermedades relacionadas con el estrés oxidativo y el envejecimiento.

CALABAZA

Es una hortaliza con bajo contenido calórico pero con un sabor y una textura que la hacen muy versátil a la hora de cocinarla. Es ideal para hacer sopas, cremas, al horno o postres por su dulce sabor. Tiene mucha agua, por lo que se hidratante, ideal para la pérdida de agua que tenemos cuando empieza a hacer frío y ponemos en marcha las calefacciones. La calabaza destaca por su alto contenido de carotenoides (4240 mg por 100g) que una vez ingeridos se transforman en vitamina A, y de vitamina A (707 mg). Su contenido es como 200 veces más elevado que el de otras hortalizas similares como el calabacín, así pues es una gran aliada para aportarnos vitamina A, que interviene en la visión, reproducción, osistema inmunitario. Además, es antioxidante, por lo que nos protege de enfermedades relacionadas con el estrés oxidativo y el envejecimiento, entre las que se encuentra el cáncer.

CASTAÑAS

Al contrario de otros frutos secos como las almendras, las nueces o los piñones, llevan muy pocas kilocalorías (171 por 100 g) cuando la mayoría de frutos secos llevan de 500 a 600 por 100 g. El hecho es que llevan mucha agua y poca grasa, la mayoría del cual es monoinsaturada o poliinsaturada, es decir, de la más saludable. Así pues son una opción ideal para aquellas personas que están siguiendo una dieta para adelgazar o no engordar. Son una buena fuente de fibra, son bajas en sodio y ricas en ácido fólico.

Y aquí os dejo algunos links con recetas interesantes con estos ingredientes:

Caldo de castañas de Carme Ruscalleda

En diciembre de 2012 fuimos a comer en su restaurante en Sant Pol, un regalo fantástico que nos hicieron por nuestra boda. Tengo que decir que todo, absolutamente todo, era delicioso, sorprendente, equilibrado de sabores, texturas, nutrientes... En el menú que nos dieron iba incluida la receta de un caldo de castañas que nos ofrecieron como entrante y que era espectacular. Aquí os lo dejo. Nosotros la hemos reproducido todo detalle varias veces y siempre nos ha salido fantástico! Es una opción perfecta para completar un menú de Castanyada o de Halloween!

Ensalada con granada

Aquí os dejo una ensalada bien completa con muchos colores donde aparece la granada para dar un toque dulce y refrescante de El Blog de la mami

Recetas con calabaza

Aquí os paso una recopilación de recetas con calabaza de El Safareig donde hay multitud de maneras de cocinarla, cremas, tortilla, calabaza al horno... seguro que encontrais una que os guste!

Recetas de Halloween

Por último quería dejaros algunas recetas divertidas y saludables si quereis celebrar una noche de miedo!

(links en las fotos de la versión en catalan)

Referències

Taules de composició d’aliments CESNID-UB

5aldia (link)

També et pot interessar

bottom of page